Gündem

Şule Çet davasının dudak okuma raporu: Berk Akand daha tedirdin ve gergin

18 Ekim 2019 17:55

T24 Haber Merkezi

Üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Şule Çet’in geçen yıl Ankara’da bir plazanın 20. katından düştüğü iddia edilerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesi hakkındaki davada, tutuklu sanıklar Çağatay Aksu (34) ve Berk Akand'ın (33) asansör önündeki görüntülerine ilişkin dudak okuma raporu dosyaya girdi. Raporda, olayla ilgisi olmadığını iddia eden Berk Akand'ın "Bana mı diyorsun, yeter" diyerek Çağatay Aksu ile birbirini suçladıkları, tedirgin, gergin olduğunu ortaya konuldu. 

Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'cinayet', 'nitelikli cinsel saldırı' ve 'hürriyeti tehdit' suçlarından tutuklu yargılanan sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın, olaydan hemen sonra plazanın asansöründen inerken görüntüleri ortaya çıkmıştı. Davanın önceki celselerinde Çet ailesinin avukatları, sanıkların güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerdeki konuşmalarının tespiti için mahkemeden dudak okuma uzmanlarınca inceleme talep etmişti. Avukatlar, iki sanığın konuşmalarının çözülmesi halinde olayın ortaya çıkacağını ifade etmişlerdi. Mahkemece istenen ve davanın seyrini değiştirmesi beklenen rapor, dava dosyasına girdi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Erol Belgin tarafından hazırlanan raporda, konu ile ilgili iki şüphelinin asansör önündeki konuşmalarında jest, mimik, dudak hareketleri ve beden dillerinin incelendiği belirtildi. Raporda "Sonradan gelen şüphelinin beden dilinin rahat ve sakin olduğu, telefonla ilgilendiği ve diğer şüpheliye başını iki yana sallayarak olumsuz-onaylamadığını gösteren bir şeyler ifade etmeye çalıştığı ve iki defa hasarlı olarak görülen sağ el orta parmağını gösterdiği, pembe tişörtlü şüphelinin ise daha sık olmak kaydıyla her ikisinin de kameraya baktığı gözlenmiştir" denildi.

Raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı:

- Pembe tişörtlü şüphelinin (Berk Akand) jest, mimik, dudak hareketleri ve beden dili incelendiğinde diğerine göre daha tedirdin ve gergin olduğu ve bu duygusal durumu ile bağlantılı sözel ifadeler (Bana mı diyorsun/söylüyorsun? Yeter!) sergilediği görülmüş, ancak konuşmanın daha detaylı içeriği incelendiğinde;

- Şüphelinin alkollü olmasına bağlı olarak dudakların ince motor becerisindeki koordinasyon bozukluğu,

- Sakal ve bıyık kullanması ve bunların dudakları kapatacak şekilde uzun olması,

- Konuşmadaki dudak hareketleri sırasında ağız açıklığının dar olması nedeniyle, ilgili fonemlerin ayırt edilememesi ve dudakların ışığın pozisyonuna bağlı olarak gölgelenmesi

- Kamera çekiminin yüz ve dudakları ne olarak göstermemesi nedeniyle görsel olarak konuşmanın içeriği net olarak tespit edilememektedir.