Dünya

Sudan müzeleri, Britanyalıların kolonizasyon sırasında ülkelerine götürdükleri eserleri geri istiyor

20 Haziran 2022 12:37

T24 Dış Haberler

Sudan'da müze yetkilileri, Britanya askerlerinin ülkeyi 124 yıl önce kolonize ettikleri sırada aldıkları eser ve vücut parçalarının geri iade edilmesini istiyor. 

Britanya'ya götürülen eserler arasında zırh parçaları, silahlar, giysiler ve Britanya işgaline karşı direnen Sudanlı askerlerin taşıdığı bayraklar bulunuyor. 

The Guardian'ın aktardığına göre geri verilmesi istenen en tartışmalı tarihi kalıntılar arasında Britanya ve Mısır ordularına karşı Sudanlı savaşların direndiği bölgeden alınmış iki kafa tası bulunuyor. 1898'de Omdurman'daki savaşta Britanya kumandanları yeni geliştirilmiş makineli silahlar kullanmış ve çok daha eski teknoloji silahlar kullanan binlerce Sudanlıyı öldürmüştü. Bahsi geçen kafa tasları şu anda Edinburgh'daki Anatomi Müzesi'nde bulunuyor.

Özellikle Hartum'da, savaşta hayatını kaybeden Sudanlıların kalıntılarının ülkeye geri verilmesine çok önem verildiği ifade edildi. 

Antikalar ve Müzeler Ulusal Kuruluşu'nda muhafaza direktörü Dr. Eglal el Malik, "Büyük bir kampanyamız var. Bu insanlar bizim kardeşlerimiz, kahramanlarımız. Bir araya gelip ülkemizi korudular. Bu, emperyalizme karşı direnişin önemli bir hikayesi. Torunları, bunları kendi ülkelerinde görmeyi hak ediyor" dedi.

Sudan, Britanya'ya götürülen eserlerin gelecek haftalarda Omdurman'da açılacak olan müzede sergilenmesini istediklerini belirtti.

Sudan, 1956'ya kadar Britanya sömürgesi kalmıştı.