Dünya

Sudan'da ordu, sivil yönetim talep eden protestoculara ateş açtı: 12 ölü

Protestolar nisan ayındaki askeri darbeden sonra da devam etmişti

03 Haziran 2019 10:42

T24 Dış haberler

Sudan'ın başkenti Hartum'da askerlerin eylemleri dağıtma amacıyla ateş açmasının ardından 12 protestocu vurularak hayatını kaybetti. Sudan'daki askeri darbenin ardından protestocular "sivil yönetim" talebiyle eylemlerine devam ediyordu.

Sudan'da protestocular aylarca Ömer el- Beşir'i sokaklarda protesto etmiş, Beşir'in askeri bir darbeyle devrilmesinin ardından sivil yönetim ilan edilene kadar eylemlerine devam etme kararı almıştı. 

Sudanlı Doktorlar Merkezi Komitesi'nin aktardığına göre ordu sabah saatlerinde Savunma Bakanlığı yerleşkesinin önünde oturma eylemi yapan protestoculara dağılmaları için ateş açtı. İki protestocunun müdahale sonucu hayatını kaybettiği ve durumu kritik olan ağır yaralılar olduğu bildirildi. Al Arabiya ilerleyen saatlerde ölü sayısının 12'ye çıktığını bildirdi.

CNN'in aktardığına göre eylemlere katılan bir dişçi olan Deema Alasad olanları şöyle anlattı: "Oturma eylemi yapanları kuşatma altına aldıktan sonra bize vurdular ve canlı kurşun ateşlemeye başladılar. Protestocular silahsız sivillerdi".

Protestoları organize eden gruplardan biri olan Sudanlı Profesyoneller Birliği, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığını ifade etti.

Britanya'nın Sudan Büyükelçisi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Evimin dışında duyduğum ağır silah seslerinden ve Sudan güvenlik güçlerinin oturma eylemi yapan protestoculara can kaybına sebep olan saldırılar yaptığı hakkındaki haberlerden endişe duyuyorum. Böyle bir saldırını mazareti olamaz. Bu durmak zorunda" yazdı.

Sudan'da protestocuların 'Askeri Geçiş Konseyi'ne karşı eylemleri darbe gününden bu yana sürüyor. Protestocular, darbeci askerlerden oluşan geçiş konseyinin yerini br sivil hükümete bırakmasını talep ediyor.