Gündem

Sözcü yazarı Zeyrek: İşin sonunda Erdoğan bir kez daha aday olacak ama Anayasa'da da önemli bir delik açılmış olacak

17 Haziran 2022 10:42

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığı tartışmalarına ilişkin olarak, "İşin sonunda Erdoğan bir kez daha aday olacak ama Anayasa'da da önemli bir delik açılmış olacak" değerlendirmesini yaptı. 

Zeyrek yazısında, "Merak ettim ve AK Parti'de görev yapmış iki hukukçuya daha sordum. İkisi de şu anda partide aktif görev almadığı için rahat konuşurlar diye düşündüm. Biri çok net bir şekilde şunu söyledi: 'Anayasa koyucu, bir norm koymuş. ‘Bir kişi iki defadan fazla seçilemez' demiş. Sistem değişmiş ama bu norm değişmemiş. Anayasa'nın ilgili maddesi değişmemiş. O norm erken seçim olması halinde bir daha aday olabileceğini söylüyor. O halde zamanında seçim olursa aday olamaz, ancak seçim erken yapılırsa aday olmasının önünde bir engel yok.' Diğer hukukçu ise 180 derece ters düşünüyordu: 'Türkiye'de ciddi bir sistem değişikliğine gidildi. Haliyle, o sistem içinde iki kez seçilemez. Sayın Cumhurbaşkanı bu sistemde bir kez seçildi, haliyle bir kez daha aday olabilir.' İkinci yorumu, ilk konuştuğum hukukçuya yeniden sordum. Şu yanıtı verdi: 'Ben normdan, Anayasa maddesinden söz ediyorum. Kimle konuştuysanız, o kendi yorumunu yapıyor. Devlet eksenli eksantrik bir yorum bu.” ifadesini kullandı. 

Zeyrek şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda karar merci Yüksek Seçim Kurulu. Büyük ihtimalle “Sistem değişti aday olabilir” görüşünü ortaya koyacaklar. Muhalefet partileri de “yeni bir mağduriyet görüntüsü yaratmayalım, bu konuyu kullanmalarına fırsat vermeyelim” düşüncesiyle bu karara itiraz etmeyecekler.Evet işin sonunda Erdoğan bir kez daha aday olacak ama Anayasa'da da önemli bir delik açılmış olacak. bir kez daha aday olacak ama Anayasa'da da önemli bir delik açılmış olacak."