Ekonomi

Sezgin Baran Korkmaz'dan Amerika'daki dolandırıcılık davasına dilekçe: 21 milyon doları geri ödemeye hazırız

26 Şubat 2021 12:01

Türkiye’de hakkında gözaltı kararı bulunan kaçak durumdaki işinsanı Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatları, Amerikalı ortaklarının yargılandığı ABD mahkemesine 21 milyon doları geri ödeyeceklerini bildirdi.

Hürriyet’in Amerika muhabiri Razi Canikligil’in haberine göre sahte faturayla 513 milyon dolar vergi iadesi alarak bu paranın en az 132 milyon dolarını Türkiye’de SBK Holding ile ortak yatırımlara harcadıkları iddia edilen Kingston Kardeşlerin davasında önemli bir gelişme yaşandı. Utah Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada suçlamaları kabul ederek itiraflarda bulunan Jacob ve Isaac Kingston kardeşlerin yanı sıra, dava sonunda suçlu bulunan Lev Aslan Dermen’in hangi mallarına el konulacağı konusunda yapılacak duruşmalar öncesinde, SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatları mahkemeye dilekçe vererek, Kingston kardeşlere ait kendi kontrolünde 21 milyon 289 bin dolar para bulunduğu ve bunu mahkemenin vereceği bir banka hesabına yatırmaya hazır olduklarını bildirdi.

Savcıların dilekçesinde, SBK’nın Suriyeli mülteciler için konaklama yerleri inşa eden ‘Blane’ ve ‘Stone’ şirketlerine 2014, 2015 ve 2018 yılında yapılan ödemeleri geri ödemeyi taahhüt ettiği, ayrıca mahkemenin yeni keşifleri doğrultusunda ileride çıkabilecek benzeri kirli para havalelerini geri ödemeye hazır olduğu kaydediliyor.

Ne olmuştu?

Türkiye’de hakkında soruşturma açılan ve halen İsviçre’de olan Sezgin Baran Korkmaz’a ait SBK Holding’e yapılan operasyonda 13 kişi gözaltına alındıktan sonra bir çalışan tutuklanmış ve Korkmaz hakkında da gözaltı kararı çıkarılmıştı. İlaç şirketi Biofarma’yı yaklaşık 114 milyon dolara sattığı ve ardından otomotiv şirketi Karsan’daki yüzde 28.56’lık hisselerini İnan Kıraç’a devreden Korkmaz’ın İsviçre’de biri kayak merkezi olmak üzere iki otel satın aldığı ve Kongo’daki bir kobalt madenine büyük bir yatırım yaptığı haberleri basında yer almıştı.