Gündem

Senatörler Türkiye'ye yaptırım toplantısını anlattı: Trump Erdoğan ile anlaşmak istiyor ancak "Aile içinde gerginlik sürüyor"

25 Temmuz 2019 10:54

T24 Dış haberler

ABD'li yayın organı NBC News'un aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, salı günü Beyaz Saray'da yapılan toplantıda Cumhuriyetçi senatörlerden Türkiye'ye yaptırım uygulamak yerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la bir anlaşma yapmak için süre istedi. 

NBC'nin toplantıda bulunan Cumhuriyetçi senatörlere dayandırdığı haberine göre Trump, Erdoğan ile kişisel ilişkilerini kullanarak "Türkiye'ye uygulanacak yaptırımların vereceği bir sonuçtan daha iyi bir sonuç alabileceğine" inandığını söyledi. Toplantıya katılan bir senatörün söylediğine göre ABD lideri "ikna kabiliyetine çok güveniyor" ancak Kongre tarafından "kısıtlandığını" düşünüyor. ABD basınındaki kulis bilgilerine göre Trump Türkiye'ye S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulamaya alternatif çözümler ararken, Kongre üyeleri yaptırım uygulanması konusunda diretiyordu. 

Senatör John Cornyn, NBC'ye yaptığı açıklamada, "Bence Başkan Trump biraz daha esneklik istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bir başka Senatör ise toplantıda olanları "Aile içinde gerginlik sürüyor" diyerek değerlendirdi. Senatörün aktardığına göre toplantı sonunda Trump ile Cumhuriyetçi senatörler Türkiye'ye S-400 alımı konusunda nasıl bir karşılık vereceğine dair anlaşamadı.

Trump hükümetine yakın kaynaklara göre Türkiye'ye S-400 alımı konusunda nasıl karşılık verileceği Beyaz Saray'da "haftalardır tartışılıyor".  İsmi paylaşılmayan bir kaynak, "Trump tereddütte kaldı. Bu yüzden sevkiyatlar başlar başlamaz ABD'den tepki görmediniz" dedi. 

Geçtiğimiz salı günü Beyaz Saray'da Donald Trump ile Cumhuriyetçi senatörler arasında basına kapalı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemi S-400 alımının ardından Türkiye’ye uygulanacak olası yaptırımlar görüşüldü.

Dün Washington Post'ta yer alan kulis haberine göre Trump sert yaptırımlardan ziyade Türkiye’yle masaya oturma taraftarı. 

TIKLAYIN-ABD basını Beyaz Saray’daki yaptırım toplantısının perde arkasını yazdı