Gündem

Selçuk Bayraktar: Akıncı teslim edildiğinde dünyanın en moderni olacak, terörle mücadelede kullanılacak

14 Eylül 2019 10:03

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Bayraktar, Akıncı Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) hakkında "Akıncı teslim edildiğinde dünyanın en moderni olacak. Bu bir yarış sürekli daha iyisi çıkıyor. Akıncı büyük bir proje. Terörle mücadelede kullanılacak" dedi. 

Bayraktar'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

- Nuri Demirağ'ın ve Vecihi Hürkuş'un yaptıkları uçaklar envantere girebilseydi bugün Türkiye'nin yaptığı uzay araçlarını konuşuyor olacaktık.

- İyi ki İsrail ve ABD bize İHA vermemiş.

- Akıncı teslim edildiğinde dünyanın en moderni olacak. Bu bir yarış sürekli daha iyisi çıkıyor. Akıncı büyük bir proje. Terörle mücadelede kullanılacak. İnsansız hava uçağına çalışıyor ABD ve Rusya. Bunlar çalışılıyor. Ama bu bir yarış. Akıncı çok büyük bir proje. İlk uçuşu çok yakın bir zamanda olacak. Resmi proje takviminin önündeyiz.

- Türkiye'nin ilk güdüm sistemini yaptık. O dönemde drone'lar bu kadar bilinen bir şey değildi. Biz F16 üretiyoruz ama uçuş sistemlerini yapmıyorduk. Bu yüzden önemliydi. Tabii o dönemde bunun SİHA'lara dönüşeceği tahmin edilemiyordu. Biz ama bu teknolojinin nereye gideceğini biliyorduk, inanıyorduk.

- Türkiye İHA'ları dünyada ilk kullanan ülkelerden biri.

Adım adım ilk ürettiğimiz o küçük uçak, dünyada az ülkenin yapabildiği sınıfta uçakları üretmemize vesile oldu. Akıncı'nın babası o 2 metrelik küçük uçaktı. Ve Akıncı dünyanın kendi klasmanında en modern Silahlı İnsansız Hava Aracı olacak. Havadan havaya taarruz gücü olacak. Hava savunma radarlarının yerlerini tespit edebilecek.