Politika

"Selahattin Demirtaş cezaevinde olmasaydı Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacaktı"

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ülkeyi bölmek isteyen tek partinin AKP olduğunu söyledi

14 Mart 2019 14:33

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yerel seçim çalışmaları için gittiği Erzurum'un Karayazı ilçesinde, 4 Kasım 2016'dan beri Edirne Cezavi'nde bulunan Selahattin Demirtaş'ın 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olduğunu hatırlatarak "Cezaevinde sadece kettle kullandı,  sosyal medyadan bizlere mesajlar gönderdi. Buna rağmen Selahattin Demirtaş her yerden oy aldı. İnanın cezaevinde değil dışarıda olsaydı, bugün Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Selahattin Demirtaş olacaktı" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan içi "Her yere gidiyor, her gün aynı yalanı söylemekten bıkmıyor, usanmıyor" diyen Buldan, ülkeyi bölmek isteyen tek partinin AKP olduğunu söyledi. 

Seçim çalışmaları kapsamında dün Erzurum'un Karayazı ilçesinde düzenlenen düzenlenen mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Her yerde, her türlü engellemeye rağmen alanlarda, meydanlarda, seçim mitinglerinde, seçim çalışmalarında gittiğimiz her yerde aynı coşku, aynı kararlılık var. Şırnak'ta, Van’da, Hakkari’de; hatta Türkiye’nin batısında aday çıkarmadığımız yerlerde bile aynı coşku var. Herkes 31 Mart'ı bekliyor. İşte bize güç veren sizin bu kararlılığınız, moral ve motivasyonunuzdur. Siz bütün bu baskılara rağmen böyle alanlarda olduğunuz sürece kimsenin gücü bize yetmez. 

Halkımız tüm baskılara rağmen bizimle 

Peki, diğer partiler mitinglerini yaparken bu kadar engellemeyle karşılaşıyorlar mı? Hayır. Bugün hiçbir parti, Türkiye’de legal siyaset arenasında mücadele eden, siyaset yapan, seçim çalışması yapan hiçbir parti üzerinde bu kadar baskı yok. En büyük baskıyı, en büyük engellemeyi her zaman için Halkların Demokratik Partisi görüyor. Tutuklanıyoruz, cezaevine giriyoruz, engelleniyoruz. Ama her şeye rağmen halkımızın bizimle olduğunu her yerde görüyoruz, her yerde buna tanıklık ediyoruz.

"Demirtaş cezaevinde olmasaydı Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacaktı"

Selo Başkan Edirne’de. Selo Başkan bize dedi ki; gittiğiniz her yere bizden binlerce selam götürün, Selo Başkan'ın selamını getirdik size. Biliyorsunuz 24 Haziran seçimlerinde Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanı adayıydı. Aynı zamanda Tayyip Bey de adaydı. Tayyip Bey, devletin bütün imkanlarını kullanırken, Selahattin Demirtaş cezaevinde sadece kettle kullandı, sadece Twitter’dan, sosyal medyadan bizlere mesajlar gönderdi. Buna rağmen her yerden oy aldı Selahattin Demirtaş. İnanın cezaevinde değil dışarıda olsaydı, bugün Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Selahattin Demirtaş olacaktı. Ama Selahattin Demirtaş’tan korkanlar, Figen Yüksekdağ’dan korkanlar, İdris Baluken’den, Selma Irmak’tan, Sebahat Tuncel’den, Gültan Kışanak’tan, cezaevindeki arkadaşlarımızdan, yoldaşlarımızdan korkanlar şunu bilsinler ki; siz tutukladınız biz çoğaldık, siz cezaevine gönderdiniz biz daha çok güçlendik, daha çok büyüdük.

Sanki Türkiye’de bir tane belediye başkanı seçilecek o da Tayyip Bey olacak

31 Mart tarihi Türkiye açısından önemli. Belki de Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri yapılacak. Çünkü 17 yıldır Tayyip Bey ve partisi AKP bu ülkeyi yönetiyor. 17 yılın sonunda artık miting meydanlarında Türkiye halklarına hiçbir şey vaat edemiyor. Tayyip Bey bütün belediye başkanları adına, Türkiye’nin her yerine gidiyor. Hiçbir belediye başkanı çalışma yapmıyor. Sanki Türkiye’de bir tane belediye başkanı seçilecek, o da Tayyip Bey olacak. 

"Bunların dillerinde yalan, ceplerinde haram var"

Her yere gidiyor, her gün aynı yalanı söylemekten bıkmıyor, usanmıyor. Bunların dillerinde yalan, ceplerinde haram var. 81 milyon insanımızın bunların üzerinde vebali var. 17 yıldır bu ülkeyi yönetenler, bugün artık seçim meydanlarında söyleyecek tek söz bulamıyorlar.

"Bu ülkeyi bölmek isteyen tek parti AKP'dir"

Bugün üzerinde durdukları tek konu HDP. Sadece bizden bahsediyorlar başka da bir şey söylemiyorlar. Diyorlar ki, "HDP bölücü bir partidir. HDP Kandil’in uzantısıdır, HDP teröristtir". Bunu, bu ülkenin cumhurbaşkanı gittiği her miting meydanında söylüyor. Oysa bu ülkenin geleceğini düşünen, demokratik siyasetten, barıştan, adaletten, hukuktan bahseden tek parti HDP'dir. Bugün, bu ülkeyi bölmek isteyen tek parti AKP'dir, AKP anlayışıdır. 

"Tehditle oy istiyorsunuz, hani memleket işi gönül işiydi"

Aynı zamanda bu ilçenin kaymakamı da muhtarları tehdit edip AKP’ye oy istiyormuş. Şimdi bir parti halkından, insanlarından, vatandaşından tehditle oy ister mi? Hani memleket işi gönül işiydi? Hani bu ülkeyi yönetirken herkese aynı derecede yaklaşıyordu. Ama buranın kaymakamı muhtarları HDP’ye oy vermeyin diye tehdit ediyor. Buradan Kaymakam Bey'e seslenmek istiyorum. Bakınız aynı sizin gibi geçen sene Beytüşşebap’ta bir kaymakam vardı. O kaymakam da oradaki halkımızı her gün tehdit ediyordu, halkımıza her gün hakaret ediyordu. O tehditleriyle, hakaretleriyle televizyonları, hepsini tek tek dolaşıp açık oturumlara katılıyordu. Peki o kaymakam şimdi nerede biliyor musunuz? FETÖ’den tutuklanmış. İşte hiçkimse bir halkın iradesiyle, bir halkın kararı ile bir halkın kendi kendini yönetme hevesiyle ne dalga geçsin ne hakaret etsin ne de hafife alsın. Kaymakam Bey, bırakın insanlar kime oy vermek istiyorsa ona oy versin. Biz her yurttaşımıza aynı derecede yaklaşıyor, aynı şekilde oy istiyoruz.