Dünya

Şam yönetimi, 20 kişinin öldürüldüğü kiliseye ziyareti kısıtladı: İki saldırgan önce silahla taradı, sonra biri kendini patlattı

23 Haziran 2025 01:13

Güncelleme: 23 Haziran 2025 01:36

Suriye’nin başkenti Şam’a bağlı Duveyla bölgesinde Mar İlyas kilisesine IŞİD tarafından yapıldığı belirtilen silahlı ve bombalı saldırıda en az 20 kişi öldü, 50'den fazla kişi yaralandı. Şam yönetimi, saldırının iki kişi tarafından yapıldığı açıklandı. Suriye'nin duyurduğu bilgilere göre, saldırganlar kiliseye girerek ibadet halindeki topluluğu önce taradı daha sonra biri üzerine bağladığı bombayı patlattı. Saldırı dünyada büyük tepki ile karşılanırken Şam yönetimi, kiliseyi ziyarete güvenlik gerekçesi ile kısıtlama getirdi.

Şam’ın Duveyla semtinde akşam saatlerinde Mar İlyas kilisesine ibadet için gelen topluluğa IŞİD’li oldukları açıklanan iki kişi tarafından saldırı yapıldı. Suriye kaynaklı bilgilere göre, kiliseye giren iki saldırgan, ibadet halinde bulunan topluluğu önce silahlı taradı.

Görgü tanıklarının anlatımına göre kiliseye giren iki saldırgan topluluğa silahla ateş açtıktan sonra içlerinden biri kemerle kendisine bağladığı bombayı patlattı. Silahlı saldırı sonrası bombanın patlaması ile can kaybı arttı. Patlama kilisede büyük hasara yol açarken Suriye Sağlık Bakanlığı, saldırıda ilk belirlemelere göre 20 kişinin yaşamını yitirdi, 52 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Bölgedeki kaynaklara göre, ilerleyen saatlerde saldırıda yaşamını yitirenlerin sayılarında artış kaydedildi.

Suriye'de akredite büyükelçiler, diplomat ve konsolosluk misyon şeflerine yönelik bilgilendirme yapan Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, bakanlığın onayı olmadan bölgeye gidilmemesini istedi. Bakanlık açıklamasında, "Dışişleri Bakanlığı'nın önceden koordinasyonu ve resmi onayı olmadan bombalama alanına herhangi bir ziyaretin yasak olduğu" belirtildi.

Devletin resmi ajansı SANA tarafından yayınlanan bakanlık açıklamasında, söz konusu tedbirin diplomatların güvenliğini sağlamak ve olay yerindeki güvenlik prosedürlerinin ihlal edilmesini önlemek amacıyla alındığı vurgulandı.

IŞİD tehdit etmişti

Esad yönetimine son verilmesi sonrası önce Kuzeydoğu Suriye’de daha sonra başkent Şam dahil ülkenin birçok bölgesinde saldırılarını arttıran IŞİD’e karşı özellikle Deyrizor bölgesinde Uluslararası koalisyon güçleri desteğinde SDG tarafından kapsamlı operasyonlar sürdürülüyor.

Mecut Şam yönetimini ABD ve batı ülkelerine taviz vermekle suçlayan IŞİD, SDG’nin yanısıra yeni Şam yönetimine karşı da saldırılarını arttıracağı tehdidinde bulunmuştu.

Suriye İçişleri Bakanlığı, bombalamanın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini doğrulayarak, güvenlik güçlerinin delil toplamaya ve saldırının koşullarını araştırmaya başladığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı da IŞİD’i işaret etti

Suriye Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, saldırının IŞİD tarafından düzenlendiği belirtildi. Saldırının en güçlü ifadelerle kınandığı vurgulanan açıklamada, "hain" eylemin ülkenin ulusal birlik ve istikrarını baltalamayı amaçladığı ifade edildi.

Açıklamada, saldırının yalnızca belirli bir dini kesime yönelik olmadığı, aksine Suriye'nin tüm toplumsal yapısına karşı bir saldırı niteliği taşıdığı kaydedildi.