Sağlık

Sağlık Bakanı: Kızamıkta ciddi bir artış var

"Avrupa bölgesinde geçen yıl toplam kızamık vakası 82 bin 562"

21 Şubat 2019 09:05

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl Sağlık Müdürleri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Koca, toplantıda alarm veren kızamık vakalarında 'son yıllarda ciddi artış olduğunu' belirterek, aşı yaptırmayanlara karşı uyarılarda bulundu.

Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, Fahrettin Koca, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) aşı reddi nedeniyle kızamık vakalarının alarm verdiğini duyurmasına ilişkin Koca, "Son yıl ciddi artışların görüldüğünü biliyoruz. Bölgemizde bu salgının varlığı sebebiyle yakından takip ediyoruz. Avrupa bölgesinde geçen yıl toplam kızamık vakası 82 bin 562. Bir önceki yıla göre Avrupa'da kızamık vakası 15 kat artmış. Ülkemizde ise Avrupa'nın yüzde 1'inin altında olan bir artıştan söz ediyoruz. Türkiye Doğu ile Batı arasında bir geçiş noktasında. Çevremizdeki bu yaygınlığa rağmen vaka sayısı daha az oldu" dedi. Koca, kızamıktan korunma yönteminin aşılanma olduğunu aktararak "Yaptırmamış olan varsa yaptırmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

İlaç stokları sonucu vatandaşın ilaç bulamamasına ilişkin değerlendirme yapan Koca, "Denetimlerimiz devam ediyor. Bu sorunların azaldığını, minimalize olduğunu, ilaç sorunun bugünlerde yaşamadığımızı, sorun yaşayan vatandaşların da bizimle iletişimde olmalarını söyleyebilirim" dedi.