Gündem

Sabah yazarından "sansür yasası" eleştirisi: Bir dizi muğlak ifadeye sarılan bu metin yargıçların üstesinden geleceği kadar anlaşılır durmuyor

23 Haziran 2022 08:21

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, AKP ve MHP’nin sunduğu, kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak anılan teklifi değerlendirdi.

“Halen TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi bekleyen ‘Dezenformasyon Yasa Teklifi’ adeta bir ‘matruşka.’ Yani iç içe geçen birden farklı unsurlardan oluşuyor. Ve herhangi bir bölümüne ilişkin kaygı beyanına ya da düzeltme gereğine fırsat vermeyecek türde domino tarzı dizilimi içeriyor” diyen Müderrisoğlu, “Teklifin, yazılı ve yerel medyanın gelir kaynaklarını daraltan, internet haberciliğini belli bir regülasyona almaya çalışırken mutlak kontrolü mümkün olamayacak bir alanda yer yer bocalayan yönleri de söz konusu” eleştirisi getirdi.

Yasanın "Sırf halk arasında endişe, panik, korku yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bilgiyi kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır!" maddesini hatırlatan Müderrisoğlu, “Bir yandan düzenleme ihtiyacı gözeten öte yandan yaptırım için bir dizi muğlak ifadeye sarılan bu metin, yargıçların da üstesinden geleceği kadar anlaşılır ve sade durmuyor!” dedi.

Müderrisoğlu, “Basın ve ifade özgürlüğü ölçütünden taşıdığı sakıncalar, metnin meramını anlatırken kullandığı kavramlarda ve bu kavramların birbiri ile bağlantısında adeta kamufle olmuş durumda” görüşünü aktardı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.