Ekonomi

Sabah yazarı Yalçın: Hükümetin ve Merkez Bankası'nın geri adım atmadığını görenler geri adım atmaya başladı

"Sabun köpüğü ve spekülatif olan kısmı uçmaya başladı"

25 Kasım 2021 10:32

Sabah gazetesi yazarı Hasan Basri Yalçın, döviz kurlarındaki hareketlenmeye ilişkin olarak, "Hükümetin ve Merkez Bankası'nın geri adım atmadığını görenler geri adım atmaya başladı" görüşünü savundu. 

Yalçın yazısında, "2023 seçimlerine bir buçuk yıl kala faizleri yüksek tutup finansal dengeleri korumak pek de zor olmasa gerekti. Sadece seçimi düşünüyor olsaydı böylesi bir mücadeleyi hiç başlatmazdı. Her şey sütliman giderdi. Ama eğer ülkenin geleceğini inşa etmek istiyorsanız siyasi irade göstermek zorunda kalabilirsiniz. Zaten ortada bir bilek güreşinin olduğu çok açık. Erdoğan sonuna kadar gideceğini açıkladıktan sonra geldi bu atak. Geri adım atmaya zorlamak için yapıldı. Büyük çoğunluğu spekülatif bir saldırıydı." düşüncesini dile getirdi.

Yalçın şu ifadeleri kullandı: 

"Neden mi böyle düşünüyorum? Çünkü diğer ekonomik göstergelerin birçoğu normal ve gayet iyi görünürken nedense faiz-döviz-enflasyon dengesi bozuluyor. Çünkü savaş burada veriliyor. Çünkü biz bunun benzerlerinin Türkiye üzerinde uygulandığını daha önce de gördük. Çünkü biz bunun benzerlerinin Soroslar tarafından Asya piyasalarında, Venezuela'da, Brezilya'da yapıldığını da gördük. Çünkü yüzde 1'lik bir faiz indiriminin karşılığında dövizde yüzde 30'luk bir hareketlilik normal değildir.

Zaten dün itibarıyla gördük. Hükümetin ve Merkez Bankası'nın geri adım atmadığını görenler geri adım atmaya başladı. Dolar ben bu yazıyı yazarken yüzde 7'ler civarında gerilemişti bile. Sabun köpüğü ve spekülatif olan kısmı uçmaya başladı.

Lütfen artık bu basit ezberleri bir kenara bırakın. Bunlar komplo teorisi falan değil. Her şey gözümüzün önünde oluyor. Eğer bu mücadelenin nasıl daha iyi verilebileceğine dair fikriniz varsa keyifle dinleyelim. Ama Türkiye'nin faiz batağında kalması gerektiğini savunacaksanız ona karnımız tok."