Ekonomi

Sabah yazarı: HSBC, Morgan Stanley ve Deutsche Bank'tan hesap sorma zamanı geliyor

"Kimse o gecenin sıradan bir pazar gecesi olduğunu söyleyemez"

08 Mart 2019 09:24

Sabah yazarı Dilek Güngör, hükümete yakın medya kuruluşları tarafından "10 Ağustos ekonomi darbesi" olarak nitelendiren doların 7.22 seviyesine çıkmasının arkasında HSBC, Morgan Stanley ve Deutsche Bank olduğunu iddia etti. Güngör, "Türkiye'ye 3-5 milyar dolarla diz çöktüreceğini sananlara hesap sorma zamanı geliyor…" ifadesini kullandı.

Güngör, "Hatırlasanıza…" diyerek, 10 Ağustos'a ilişkin olarak, "Bir pazar gecesiydi. Londra'dan düğmeye basılmıştı. Gece yarısı bankaların hazine birimleri açtırılmış, işlem yapmaya başlamışlardı. Dolar spekülatif atakla 7.22 TL seviyesine çıkarılmış, Türk Lirası hepimiz evlerimizde yatmaya hazırlanırken birileri tarafından yüzde 25 devalüe edilmişti" diye yazdı.

Güngör, yazısında şunları kaydetti:

Aradan 8 ay geçti. HSBC'nin, Morgan Stanley'in ya da Deutsche Bank'ın herhangi bir açıklama yaptığını duyan oldu mu?
Ben duymadım…
Sanırım, bu konuda açıklama yapmaları için yasal sürecin başlatılmasını bekliyorlar.
Kimse o gecenin sıradan bir pazar gecesi olduğunu söyleyemez. O bankaların elde ettiği kârların da normal bir kazanç olduğunu iddia edemez. Burada bir manipülasyon olmadığını savunamaz.
Bence, o saldırıyı bertaraf eden, alınan önlemlerle finans piyasalarında yaratılan tahribatı kısa sürede silen, reel sektöre yansımayı durdurmak için seferber olan Türkiye'ye 3-5 milyar dolarla diz çöktüreceğini sananlara hesap sorma zamanı geliyor…