Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Suriye'deki savaş bitti

"Siyasi sürece Suriye toplumunun her kesimi katılmalı"

13 Eylül 2019 21:26

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki bazı bölgelerde hâlâ gerginlik olsa da savaşın "gerçekten" sona erdiğini söyledi. Lavrov, Rusya'nın Trud gazetesine verdiği demeçte, Suriye'nin "yavaş yavaş normal ve huzurlu bir hayata döndüğünü" söyledi.

"Sadece Suriye hükümetinin kontrolünde olmayan belli başlı bölgelerde gergin noktalar bulunuyor. Sözgelimi İdlib ve Fırat Nehri'nin doğusunda" diyen Lavrov, bu koşullar altında Suriye'ye insani yardım sağlanması ve ülkenin yanı sıra genel anlamda Ortadoğu'da ümit vaat eden, uzun vadeli bir istikrarın sağlanması için krizin çözüm sürecini desteklenmesi başlıca görevler arasında yer aldığını belirtti.

"Siyasi sürece Suriye toplumunun her kesimi katılmalı"

Lavrov, muhalifler de dahil olmak üzere, Rusya'nın Suriyeli taraflarla düzenli olarak temas kurulmasına büyük önem verdiğini ve siyasi süreçte Suriye toplumundan her kesimin yer almaya çağırdığını kaydetti.

"Rusya, Suriye'nin 'Arap ailesi'ne dönmesinden yana"

Lavrov verdiği demeçte, "Rusya Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin sağlanması, terörün son kalıntılarının üstesinden gelinmesi, Suriyelilerin ülkelerine, ülkenin de Ortadoğu'daki istikrar ve güvenliğin teminatı olacak 'Arap ailesine' dönmesinden yana" ifadelerini de kullandı.