Dünya

Rusya Dışişleri: Afganistan'daki müzakerelerin duraklamasından faydalanan IŞİD, bu ülkedeki varlığını artırıyor

02 Temmuz 2021 14:55

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, IŞİD militanlarının Afganistan'daki çözüm müzakerelerinin duraklamasından istifade ederek bu ülkedeki varlıklarını artırdıklarını söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre,  Moskova'daki bir basın toplantısında konuşan Lavrov, "Afganistan'a dikkat çekilmesi gerekir, gerçek barış müzakerelerine hazırlık sürecinin affedilmez bir şekilde uzamasından istifade eden IŞİD militanları, bu ülkede aktif olarak yoğunlaşıyor. Afganistan'da, bu ülkedeki yönetim yapılarında bulunup söz konusu süreci daha da sürüncemede bırakmak için her türlü çabayı gösterenler, bu eylemlerin anavatanlarında yol açacağı sonuçları düşünmeli" dedi.

Moskova'nın bundan endişe duyduğunun altını çizen Lavrov, "Zira Kabil'deki bazı yetkililerin sorumsuz davranışları, en azından bazı görevleri yerine getirme imkanı olmadan NATO birliklerinin aceleyle ülkeden çıkması nedeniyle IŞİD militanları, ülkenin kuzeyinde, Rusya'nın müttefikleri olan ülkelerin sınırında Afgan topraklarını aktif şekilde ele geçiriyor" ifadelerini kullandı.

Lavrov, Orta Asya'daki komşu ülkeleri bu direkt ve çok ciddi tehditten korumak için gerek ikili düzeyde gerekse de Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) düzeyinde istişareler yürüttüklerini vurguladı.