Dünya

Rusya'dan ABD'nin 'Demokrasi Zirvesi' planına tepki

08 Mayıs 2021 11:34

T24 Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin "Demokrasi Zirvesi" planına tepki gösterdi ve böyle bir organizasyonun "uluslararası arenadaki çatlakları sadece büyüteceğini" ifade etti.

BM'de Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin düzenlediği bir bakanlar oturumunda konuşan Lavrov, "Son zamanlarda bir uluslararası düzen kurmaya yönelik girişimler gördük. Sadece belli bir kesimin dahil olduğu kurumlar tarafından alınan kararlar herkese uygulanmak isteniyor" dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın teklif ettiği plana göndermede bulunan Lavrov, "Bu doğrultuda ABD yönetimi bir 'Demokrasi Zirvesi' organize etmek istiyor Bu uluslararası ilişkilere daha da zarar verme ve yeni fay hatları oluşturma riskini beraberinde getiriyor. Şu an ihtiyacımız olan şey ortak bir dava" diye konuştu.

Lavrov, "Katılımcıların listesini tabii ki Washington belirleyecek" diye devam etti ve Berlin ile Paris'in de çok taraflı sistemin merkezinin Avrupa Birliği olmasını istediğini ifade etti.

Washington, organizasyonla ilgili detay ve tarih paylaşmadı. Daha önce zirvenin yozlaşma ve otoriterlik ile mücadele ve insan haklarına uluslararası destek toplamayı hedefleyeceğini söylemişti.