Dünya

Ruhani, ABD'ye karşı nükleer kartını açtı: Baskının artması halinde...

“Sabrımızın bir sınırı var. İran başka seçenekleri de kullanacaktır”

10 Nisan 2019 16:21

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran Devrim Muhafızları’nı “terör listesine” alması Tahran’da sert tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, baskının daha da artması halinde yeni model uranyum zenginleştirici santrifüjlerin üretimine başlayacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği'ne mesaj

Ulusal Nükleer Günü’nde konuşan Ruhani, ABD’de Donald Trump yönetiminin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması gibi hamlelerine gelen uluslararası tepkilere atıfla “Devrim Muhafızları’na terörist dediğinizde birinin sizi onaylayacağını mı sanıyorsunuz? Siz sürekli yanlış içindesiniz, hep hata yaptınız, yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası nükleer anlaşmadan çekilmeyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden taahhütlerini yerine getirmesini isteyen Ruhani, “Sabrımızın bir sınırı var. İran başka seçenekleri de kullanacaktır” şeklinde konuştu. İran’a yönelik baskıların sürmesi halinde IR8 adı verilen uranyum zenginleştirici santrifüjlerin üretimini başlatacakları uyarısında bulundu. Ayrıca, 20 adet IR6 santrifüjün kuruluma geçirilmesi talimatını verdi. 

İran ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın yanı sıra AB arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşma, yaptırımların büyük oranda kaldırılması karşılığında Tahran yönetiminin en az 10 yıl boyunca nükleer silah edinmesini engelliyor, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine ise sınırlandırma getiriyor. Trum ise geçen yıl ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurdu ve yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.