Gündem

RTÜK üyesi Taşçı: Metin Akpınar'la beraber milyonlarca insan sorgulandı

"Akpınar'ın sözlerinden kin ve nefret söylemi çıkarabilmek için Cumhuriyet’e, demokrasiye ve laikliğe düşman olmak gerekir"

24 Şubat 2019 15:45

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, Halk TV’de yayımlanan Uğur Dündar’la Halk Arenası programına verilen beş programlık yayın durdurma cezasına karşı çıktı. Metin Akpınar’ın Müjdat Gezen ile birlikte konuk olduğu programda sarf ettiği sözlerin cezalandırılamayacağını belirten Taşçı, “Akpınar’la beraber milyonlarca insan sorgulandı” ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar’la Halk Arenası programında Metin Akpınar tarafından sarf edilen, “Bizim bu polarizasyondan bu kargaşadan kurtulmamızın tek çaresi de demokrasi diye düşünüyorum. Oraya ulaşabilirsek ne ala kavga dövüş olmaz biz bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak her faşizmin olduğu gibi karşılaştığı gibi belki liderini ayağından asarlar belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki adı geçen başka liderlerin yaşadığı gibi kötü sonlar yaşayabilir ama bize yazık olur, biz harap oluruz” sözleri sebebiyle RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, programın yayınlandığı kanala beş programlık yayın durdurma cezası vermişti.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, oy çokluğu ile alınan karara itiraz eden CHP’nin RTÜK temsilcisi İlhan Taşçı, karşı oy yazısında, ifade özgürlüğünün çoğulcu ve Anayasal demokrasilerin temel taşı olduğunun altını çizdi.Akpınar’ın sözlerinin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Taşçı, Türkiye medyasının çok kanallı, tek sesli bir yapıya evrildiğine vurgu yaptı. Taşçı, Akpınar’ın sözlerinin toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edecek ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olmadığını ifade etti.

Akpınar’ın programdan bir gün sonra polis eşliğinde adliyeye götürülüp sorgulandığını anımsatan Taşçı’nın karşı oy yazısında, “Akpınar’ın demokrasi, laiklik ve Cumhuriyet’in geleceği üzerine söylediği sözlerin kulaklarımıza küpe olması gerekirken buradan kin ve nefret söylemi çıkarabilmek için Cumhuriyet’e, demokrasiye ve laikliğe düşman olmak gerekmektedir” denildi. Taşçı, Akpınar’ın sorguya çekilmesiyle milyonlarca yurtseverin, farklı düşünen ve düşüncelerini ifade eden insanın da sorguya çekildiği düşüncesini paylaştı.

"Kararlar tutarsız" 

Üst Kurul’un kararlarındaki tutarsızlığa dikkati çeken Taşçı, Ahmet Maranki’nin Akit TV’de kullandığı, “Afrin operasyonuna itiraz eden ister gazeteci, ister milletvekili olsun hemen vurun” sözlerinin ifade özgürlüğü olarak değerlendirildiğini hatırlattı.