Gündem

ABD Başkonsolosluğu görevlisi Mete Cantürk'ün ev hapsi kaldırıldı

Cantürk'e yurt dışına çıkma yasağı getirildi

25 Haziran 2019 11:39

ABD Başkonsolosluğu görevlisi Mete Cantürk'ün ev hapsi kaldırıldı. 

Mahkeme, Nazmi Mete Cantürk'ün sağlık durumunu gerekçe göstererek ev hapsini kaldırdı. Cantürk'e yurt dışına çıkma yasağı getirildi. 

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen ilk duruşmaya, sanıklar Nazmi Mete Cantürk, Sevim ve Kevser İrem Cantürk katıldı. Duruşmaya, ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, eski İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ile konsolosluk yetkilileri takip etti. Duruşmayı, yabancı basın mensupları da izledi.

Duruşma sonunda ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier, adliye önündeki meydanda basın mensuplarına açıklama yaptı. Hovenier, mahkemenin adli kontrol kararlarının kaldırılması şeklinde kararını doğru bulduğunu belirterek "Kendisine yüklenen suçlamaların herhangi bir delilinin de görmediğimizi ifade etmek isterim. Bir de sadece bu süreç değil tabii ki, bütün devam eden yargı süreçleriyle ilgili olarak çabuk, şeffaf ve adil çözüm konusundaki arzumuzu tekrar dile getirmek isterim" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, gelecek hafta G20 Zirvesi'nde bir araya gelecek. Görüşmede, S-400 konusunun görüşülmesi bekleniyor. Trump, tutuklu Amerikan vatandaşları ile konsolosluk çalışanlarını serbest bırakma çağrısı yapmıştı.

Geçen ay Erdoğan ve Trump'ın yaptığı bir telefon konuşması sonrası  'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla tutuklu bulunan NASA çalışanı Serkan Gölge serbest bırakılmıştı. 

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca 'anayasayı ihlal', 'casusluk' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından tutuklanan ABD Konsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un beyanları doğrultusunda ifadeye çağrılan ancak gelmeyen ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk'ün 31 Ocak 2018'de savcılığa gelerek teslim olduğu ortaya çıkmıştı. Cantürk hakkında ev hapsi uygulanmasına hükmedilmişti.

Cantürk'ün eşi S.C. ve kızı K.İ.C. de 8 Ekim 2017'de gözaltına alınmış ve nöbetçi hakimlikçe 'yurtdışına çıkış yasağı' ve 'haftada bir gün en yakın güvenlik birimine imza verme zorunluluğu'ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.