Anayasa değişikliği teklifine ilişkin 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında "hayır" oyu kullanacağını açıklayan ve MHP'den ihraç edilen Isparta Milletvekili Nuri Okutan, "Evet’ çıkarsa siyasette ikili bir yapı olacak. Bir yanda ana çatıyı CHP’nin oluşturduğu demokratik sol bir yapı, diğer tarafta da AKP’nin ana gövdesini oluşturduğu milliyetçi muhafazakâr yapı. Orada zaten MHP bitiyor, MHP’ye yer yok" dedi.
Partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifine ilişkin 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında "hayır" oyu kullacaklarını açıklayan, eski milletvekili Sinan Oğan ve halen milletvekilliği görevindeki Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok disiplin kurulunun oybirliğiyle partiden ihraç edilmişti.
Cumhuriyet’ten Miyase İlknur’a konuşan Okutan, ‘Hayır’ kampanyası yürütmede ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek “Şu anda partiye yönelik muhalefetten ziyade Türkiye’nin geleceğiyle alakalı çalışmalara odaklandık. Referandumdan ‘Hayır’ çıkması için ağırlığımızı bu işe verdik. Tabii sahada çok ciddi sıkıntılar var. Bize yakın arkadaşlarımız rahatsız ediliyor. Halka açık yaptığımız toplantılarımız basında yer almıyor ama biz yine de elimizden geldiği kadarıyla halkla iletişim kurmaya çabalıyoruz" dedi.
Referandumdan ‘Hayır’ çıkması halinde Türkiye’de ‘yeni bir sayfa’ açılacağına inandığını söyleyen eski MHP’li vekil, ‘Evet’ sonucunun ise MHP’yi ‘bitireceğini’ ileri sürdü. Okutan şunları söyledi:
“Belki sayın cumhurbaşkanı yine makamında kalacak. Ama hükümette de MHP’de de bir değişiklik olacak. Evet’ çıkarsa siyasette ikili bir yapı olacak. Bir yanda ana çatıyı CHP’nin oluşturduğu demokratik sol bir yapı, diğer tarafta da AKP’nin ana gövdesini oluşturduğu milliyetçi muhafazakâr yapı. Orada zaten MHP bitiyor, MHP’ye yer yok. Bunun siyasi bir faturasının olması lazım. Partide ihraç edilenler kalanlardan fazla oldu. Her halükarda MHP’de bir değişiklik olacaktır. Yeni bir program ve tüzükle seçmenin karşısına çıkmamız lazım. Mesela biz güneydoğuyu çok fazla bilmiyoruz. Kürt meselesinde söyleyebileceğimiz çok fazla bir şey yok. Bunları tekrar ele alıp yeni bir yaklaşım sergileyebilmemiz gerektiğine inanıyoruz.”
‘Partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını açıklayan eski milletvekili Sinan Oğan ve halen milletvekilliği görevindeki Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok disiplin kurulunun oybirliğiyle partiden ihraç edilmişti.
MHP’nin AKP’yle beraber Meclis’te geçirdiği anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diyen ve referandum için çalışmalarına başlayan MHP’li vekiller üst üste saldırıya uğramış ve kampanyaları sekteye uğratılmıştı.
En son MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Sivas’ta ‘Hayır’ kampanyası yürütmek için salon bulamadıklarını söylemişti.