Ekonomi

Prof. Dr. Selva Demiralp: Zorunlu karantina gecikirse daha çok şirket iflasın eşiğine gelecek, üretim kapasitemiz daralacak

07 Nisan 2020 13:33

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Yetkin Report'ta yayımlanan "Beklemenin ekonomik maliyeti ve senaryolar" başlıklı yazısında yeni tip Koronavirüs'e karşı alınacak zorunlu karantina kararının gecikmesi durumunda sağlık harcamalarının artacağına ve daha çok şirketin iflasın eşiğine geleceğine dikkati çekti. 

Demiralp, "Zorunlu karantinanın bir ay erken gelmesi sayesinde hem hasta başına yapılan ortalama sağlık harcamaları düşecek, hem de hastanelerin kapasite aşımı ötelenmiş olacağından hastalığa yakalananların tedavi şansı yükselecektir. İlave olarak, her geçen gün hastalıkla ilgili bilimsel araştırmalar ilerlediğinden, yayılma hızını geciktirmek ileriye yönelik tıbbi donanımımızı artırmaya imkân tanıyacak, daha etkin ve daha ucuz tedavi imkanlarına da fırsat sağlanmış olacaktır." görüşünü savundu. 

Demiralp yazısında, "Salgının ekonomiyi hem arz hem de talep tarafından vurduğunu ve bu iki faktörün birbirini beslediğini biliyoruz. Arz öncelikle hizmetler sektörü ve ihracatı etkiliyor. Üretim yapamayan şirketler gelir akışları durduğundan borçlarını ödeyemiyorlar. Nakit sıkışıklığı problemin genele yayılmasına, şirket iflaslarına, geniş istihdam kayıplarına sebep oluyor." düşüncesini dile getirdi. 

Demiralp, "Zorunlu karantina uygulaması ve beraberinde gelmesi gereken acil destek önlemleri ne kadar gecikirse ekonomik toparlanma da o ölçüde gecikeceğinden, sular durulduğunda üretim yapabilecek şirket sayısı o kadar azalacaktır. Tıpkı boğulmakta olan bir kişiyi acil olarak sudan çıkarmazsanız organların iflas etmeye başlaması gibi, mevcut şartlarda da geç kalmak daha çok şirketi iflasın eşiğine getirip üretim kapasitemizi daraltacaktır" ifadesini kullandı. 

Yazının devamı için tıklayın