Gündem

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Sivrisinek kimleri daha çok sever?

"Kimlerin başkalarına oranla daha fazla 'sivrisinek mağduru' olma ihtimalleri vardır?"

11 Ağustos 2022 12:02

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, uzmanları taşıdığı hastalıklar nedeniyle her sene yaz aylarında uyarılarda bulunduğu sivrisineklerle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Müftüoğlu yazısında, “Peki, sivrisinekler kimleri ve hangi koşulları daha çok sever? Kimleri ısırmakta daha hevesli(!) ve gayretkeş(!) davranır? Kimlerin başkalarına oranla daha fazla 'sivrisinek mağduru' olma ihtimalleri vardır?” sorularına şu 10 başlık altında yanıt verdi:

1- Japonya’da yapılan bir araştırma kan grubu “0” olanların “A” olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık 2 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuş. “B” kan grubunda olanlar ise “0” ve “A” grupları arasında yer almış.

2- Sivrisinekler bedenleri fazlaca karbondioksit üretenleri diğerlerinden daha çok seviyor(!). Ürettiğiniz karbondioksit miktarı ne kadar fazlaysa siz sivrisinekler için o kadar cazip bir hedef haline geliyorsunuz. Hatırlatalım: Metabolizması hızlı olanlar daha fazla karbondioksit salgılıyor. Bu nedenle egzersiz sonrası dönemde bir sivrisinek tarafından ısırılma ihtimaliniz bir miktar artıyor.

3- Gebeler de daha fazla karbondioksit salgıladıkları için başkalarına göre çok daha önemli bir sivrisinek hedefi haline gelebiliyor.

4- Ciltten salgılanan laktik asit miktarı arttıkça da sivrisinekler için hedef haline gelme ihtimaliniz artıyor. Egzersiz sırasında salgılanan artmış laktik asit yükü bu nedenle egzersizini yeni tamamlamış olanları öncelikli hedef haline getirebiliyor.

5- Vücut ISISI daha fazla olanların da bir sivrisinek tarafından ısırılma ihtimalleri diğerlerinden daha yüksek.

6- Sivrisinekler aşırı terleme sorunu yaşayanları daha çok seviyor. Aşırı terleyenler bu nedenle sivrisinekler için öncelikli hedefler haline gelebiliyor. Sık duş yapmak bu nedenle önemli bir tedbir.

7- Sivrisineklerin mükemmel bir görme yetenekleri olduğu da iyi biliniyor. Eğer üzerinizde açık değil de koyu renkli bir elbise varsa sivrisinekler tarafından fark edilme olasılığınız artıyor. Açık renkli elbise giyenlerin ise hedef olma ihtimalleri daha düşük.

8- Kilo fazlalığı olanların da risk altında olma ihtimalleri biraz daha yüksek. Zira onlarda da metabolizma hızı normal kilolulara kıyasla biraz daha fazla ve onların beden ısıları ile ürettikleri karbondioksit, laktik asit miktarları daha fazla.

9- Kullandığınız parfümlerin de sizi önemli bir sivrisinek hedefi haline getirebileceği aklınızda olsun.

10- Sivrisinekler ortam kokusundan da etkileniyor. Anason, karanfil, fesleğen kokuları ya da cildinize süreceğiniz seyreltilmiş okaliptüs yağları sivrisinek saldırılarını geriye püskürtebiliyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


TIKLAYIN - Uzmanı uyardı: Sivrisinek ısırığı sonrası görülen ateşe dikkat!