Sağlık

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Sağlıklı yaşamak ve iyi yaşlanmak isteyenler, bunlara dikkat!

21 Nisan 2025 08:56

Güncelleme: 21 Nisan 2025 09:15

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Zira genleriniz yani DNA’larınızda gizli o yaşamsal yazılım formatınız bir başka deyişle de yaşam besteniz ya da hayat senaryonuz yiyip içtiklerinizden ciddi ölçüde etkileniyor" diyerek sağlıklı yaşlanmak isteyenler için beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde yer alan bugünkü yazısında, sağlıklı yaşamak ve iyi yaşlanmak isteyenlere "Yeni hedefimiz ‘moleküler beslenme’ olmalı" dedi.

Müftüoğlu, "İyi yaşama ve yaşlanma yönünde kullanmaya kararlıysanız yiyip içtiklerinize bir de bu gözle bakın ve epigenetik beslenme kavramına biraz daha kafa patlatın diyorum. Zira bu kavram hücrelerinizin iyi ya da kötü işler yapacağına, genç mi yaşlı mı kalacağına, kronik hastalıklara yakalanıp yakalanmayacağına bile karar verebilen önemli bir iyi hayat ayrıntısıdır" sözlerine dikkati çekerek şu besinleri önerdi:

Elajik asit:

"Nar, fındık, ceviz ve bademde bol miktarda bulunan elagotanninler aslında birer prebiyotik moleküller. Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler -probiyotikler- bunları “ÜROLİTİN A” isimli muazzam bir “postbiyotik molekül”e çeviriyor. O postbiyotik molekül de bağırsaklarınızdan emilip kanınıza karışarak hücrelerinize ulaştığında adeta bir “mitokondri antrenörü” haline geliyor. Mitokondrileri güçlendiriyor, gençleştiriyor, yeniliyor, neticede de yaşlanma sürecinize fren oluyor. Ayrıca DNA’nızı onarıp donanımınızdaki yazılımı bile etkileyebiliyor, mesela bazı kanserlere de dur diyebiliyor."

Rosmarinik asit:

"Kekik, adaçayı, fesleğen, nane, biberiyede bol miktarda bulunan bu muhteşem molekül de harika bir epigenetik aktör. Marifetleri saymakla bitmiyor, DNA yazılımınızdaki pek çok bestenin daha mükemmel icra edilmesine yardımcı oluyor, o beste icra edilirken çıkabilecek çatlak seslere, yapılabilecek bazı yanlışlara engel olarak adeta bir kanser freni, bir pas temizleyici, bir iltihap önleyici görevi üstleniyor."

Kuversetin:

"Yarından tezi yok mutfağınızda ve sofralarınızda soğan, elma, çilek, nar ve tarçına daha çok yer açın. Eğer “Daha az allerjin olsun, bağışıklığım daha güçlü kalsın , hatta ömrüm biraz daha uzasın” istiyorsanız market sepetiniz veya pazar filenize bu dörtlüyü ve diğer yeşillikleri de ilave etmeyi ihmal etmeyin."

Folik asit:

"B vitaminlerinin en önemlilerinden biri. Muazzam bir DNA dostu. Eşi bulunmaz bir bellek desteği. Yeri doldurulması güç bir hücre tamircisi. Ve ne iyi ki hemen her besinde bol miktarda bulunan bir molekül. Ama ne var ki her 100 kişiden 10-15’i genetik MTHFR enzim defektiyle yaşadığı için farkında olmadan ömrünü “FOLİK ASİT FAKİRİ” olarak geçirebiliyor. Neticede de beyni sisleniyor, depresyona giriyor, unutkan oluyor, bağışıklığı azalıyor, yorgun düşüyor. En bol bulunduğu gıdalara gelince... İlk sırada yeşil yapraklı sebzeler var. Onları yumurta, hayvansal etler, bakliyatlar, tohumlar ve kuruyemişler izliyor.


Üniversiteliler bu köyde buluşuyor, çok önemli isimler bilimi gönüllü paylaşıyor