Dünya

Portekiz'de seçimlerin kazananı Sosyalist Parti

Başbakan Costa, bir kez daha parlamentodaki sol partilerle koalisyon hükümeti kurmak istediğini belirtti

07 Ekim 2019 08:17

T24 Dış haberler

Portekiz'de yapılan genel seçimlerde mevcut başbakan Antonio Costa'nın liderlik ettiği Sosyalist Parti sandıktan birinci çıktı ancak tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişemedi. 

Sandıkların çoğu sayıldıktan sonra bir zafer konuşması yapan Costa, "Portekiz düzenimizi sevdi. Devam ettirmek mümkün mü bakacağız" diyerek tekrar diğer sol partilerle bir koalisyon kurmak istediğinin sinyalini verdi. Costa, küresel iklim hareketi ile birlikte oylarını arttıran PAN'ın (İnsanlar-Hayvanlar-Doğa Partisi) da koalisyonda yer almasını istediğini belirtti. Oyların yaklaşık yüzde 36.65'ini alan Sosyalist Parti'nin lideri, sonuçtan memnun olduklarını ve Portekiz'in "istikrarı seçtiğini" ifade etti.

Sosyalist Parti'nin rakibi merkez sağ görüşlü Sosyal Demokrat Parti ciddi bir oy kaybı yaşayarak yüzde 27.9'a düştü. 

The Guardian'ın aktardığına göre Avrupa'da merkez sol düşüş gösterirken Sosyalist Parti'nin oylarını artırması dikkati çekti. Sosyalist Parti Portekiz'de 2015 yılında yapılan genel seçimlerde ikinci parti olmuş ancak diğer sol partilerle koalisyon yaparak hükümet kurma hakkını elde etmişti.

Portekiz'in takip etmediği bir başka trend de Avrupa'da yapılan seçimlerde aşırı sağ partilerin ciddi bir yükseliş göstermesi oldu. Aşırı sağcı partiler Portekiz'de de artış göstermesine rağmen parlamentoda sadece tek bir sandalye elde edebildi.

58 yaşındaki Costa, seçimlerden önce tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşmak istiyordu. Costa yönetimindeki Portekiz'de işsizlik yarı yarıya bir düşüş gösterirken ekonomik büyüme de ciddi bir artış gösterdi.