Dünya

Pompeo'dan İran'a uzay aracı eleştirisi: "Kıtalararası güdümlü füze peşinde"

İran, geçen haftalarda uzaya 3 uzay aracı fırlatacağını açıklamış, ABD yönetimi tarafından tepkiyle karşılanmıştı

17 Ocak 2019 13:09

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'ın Orta Doğu ve Avrupa'yı tehdit eden kıtalararası güdümlü füze peşinde koştuğunu iddia etti. İran'ın uzay aracı fırlatmasını değerlendiren Pompeo, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 sayılı kararını ihlal ettiğini söyledi.

İran'ın uzay aracı fırlatmasına atıfta bulunan Pompeo, Tahran yönetiminin Orta Doğu ve Avrupa'yı tehdit eden kıtalararası güdümlü füze peşinde koştuğunu öne sürdü.

Bakan Pompeo, İran'ın ilk uzay aracını fırlatmasına ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu.

İran'ın uzaya araç göndermesiyle BMGK'nin 2231 sayılı kararını ihlal ettiğini savunan Pompeo, "Bu, İran'ın bir kere daha Orta Doğu ve Avrupa'yı tehdit eden güdümlü füze peşinde koştuğunu gösterdi." ifadesini kullandı.



İran, geçen haftalarda uzaya 3 uzay aracı fırlatacağını açıklamış, bu açıklama ise ABD yönetimi tarafından tepkiyle karşılanmıştı. 

Pompeo, uzay araçlarının fırlatılmasında kullanılan teknolojinin kıtalararası güdümlü füze teknolojisiyle aynı olduğunu savunmuş, Tahran yönetimini, sürecin durdurulmaması durumunda daha güçlü ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.