Gündem

Soylu: Adada çıkan yangın İmralı Cezaevi'nin ötesinde

Asrın Hukuk Bürosu: Derhal İmralı'ya gitmeliyiz

27 Şubat 2020 11:57

PKK lideri Abdullah Öcalan ve 3 mahkumun hükümlü bulunduğu İmralı Adası'nda orman yangını çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yangın İmralı’daki cezaevinin çok ötesinde" dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Soylu, yaptığı açıklamada Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile temasa geçtiklerini belirterek "helikopterler harekete geçti gerekli çalışmalar yapılıyor bir lodos var ama zannediyorum yakın zamanda söndürülür" diye konuştu. 

Öcalan'ın yargılanma sürecinde kurulan Asrın Hukuk Bürosu da konuyla ilgili bir açıklama yaparak " İmralı Adası’nda yangın çıktığı haberi basında yer almıştır. 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana engellenen görüşme başvurularımızla beraber İmralı Adası’nda tutulan müvekkillerimiz hakkında hiçbir bilgi sahibi değiliz. Müvekkillerimizin sağlık durumları ile cezaevi koşullarının gözlemlenmesi ve kaygılarımızın giderilmesi amacıyla derhal görüşmemizin sağlanması için Adalet Bakanlığı'na ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunduk" dedi. 

İmralı Adası'nda yangın

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etmek için harekete geçti. Bursa'nın Mudanya ilçesinden Büyükşehir ve ormana ait itfaiye ekiplerinin deniz yoluyla İmralı'ya ulaştırılmaya çalışıldığı ancak denizdeki fırtınanın gemi seferini güçleştirdiği öğrenildi.

Yaklaşık 10 hektar büyüklüğündeki İmralı Adası'nda 1999 yılında Kenya'da yakalanan PKK lideri Abdullah Öcalan 21 yıldır tutuklu bulunuyor. Öcalan'ın yanı sıra 2009 yılında 5 hükümlü daha adaya gönderilmiş, 2 hükümlü daha sonra cezaevinden nakledilmişti.

Pakdemirli: Yangın kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Abdullah Öcalan ve 3 mahkumun hükümlü bulunduğu İmralı Adası'ndaki orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi.

Yangına hemen sabah saatlerinde 1 helikopter, 20 arazöz, 2 dozerle müdahale etmeye başladıklarını belirten Pakdemirli, “Yangın makilik alanda çıkmış durumda. Şu anda kontrol altında. Cezaevinden uzak bir durumda. Yer yer halen tütmeler devam ediyor. Ekiplerimiz sahada çalışmaya devam ediyor” dedi.