Dünya

Peskov'a S-400'lerin teslim edilip edilmediği soruldu, yanıtı "Plana göre ilerliyor" oldu

Kremlin Sözcüsü geçtiğimiz pazar beklenen ilk teslimat için de aynı yanıtı vermişti

10 Temmuz 2019 12:50

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'dan teslim alınacak olan S-400 hava savunma sisteminin teslim edilip edilmediği sorusuna, "Her şey plana göre ilerliyor" yanıtını verdi. 

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Türk basınında S-400 teslimatına başlandığı, Rusya'dan bir heyetin Malatya'ya indiği haberlerinin çıkması üzerine Peskov'a S-400 parçalarının tesliminde belirtilen tarihin değişip değişmediği ve herhangi bir teslimat olup olmadığı soruldu. Kremlin sözcüsünün yanıtı "Her şey plana göre ilerliyor" oldu. 

Geçtiğimiz pazar günü S-400 sistemine ait ilk parçaların Türkiye'ye gönderileceğine dair iddialar da Peskov'a sorulmuş, Kremlin Sözcüsü'nün yanıtı, "Anlaşmanın şartları aynı planladığı şekilde yerine getiriliyor" olmuştu. 

Öte yandan Rusya'nın savunma sanayi yetkilileri, Türkiye için üretilen S-400 sistemi parçalarının ilk partisinin bu ay içerisinde gönderileceğini söylüyor, ancak net bir tarih verilmiş değil.

ABD'nin açık yaptırım tehditlerine rağmen sevk edilmeleri hâlinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak. Türkiye'nin Rusya'dan dört adet S-400 bataryası almasını öngören anlaşmanın değerinin 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.