Dünya

"Pentagon Sızıntıları" şüphelisi Teixeira'ya Casusluk Yasası kapsamında suçlamalar yöneltildi

15 Nisan 2023 09:03

T24 Dış Haberler

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) gizli belgelerinin ifşa olması ile ilgili soruşturmada gözaltına alınan Jack Dougles Teixeira'ya Casusluk Yasası kapsamında iki suçlama yöneltildi.

21 yaşındaki Ulusal Hava Muhafızları mensubu, mahkemeye bej bir tulumla çıkarıldı. Salona kelepçeli olarak getirilen Teixeira'ya suçlamalar okunurken kelepçeli çıkarıldı.

ABD Savcısı Nadine Pellegrini, devletin Teixera'ya iki suçlama için de 10 yıl hapis cezası verilmesini isteyeceğini belirtti. Teixeira'ya suçları kabul edip etmediğinin önümüzdeki çarşamba yapılacak duruşmada sorulması bekleniyor. 

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, işlendiği belirtilen suçların çok ciddi olduğunu söyledi. Garland, "Bu suçlara bağlı olarak çok ciddi cezalar var. Gizli belgelere erişimi olan insanlara bunların gizli tutulmasının ulusal güvenliğimiz için ne kadar önemli olduğuna dair anlaşmalar imzalanıyor" dedi.

Garland, "Bunun ulusal güvenliğimiz için ne kadar önemli olduğunu gösterecek bir mesaj vermeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.

Suçlamalarla bağlantılı yeminli ifadede FBI Özel Ajanı, Teixeira'nın gizli dokümanlara erişim konusunda en üst seviye izinlerden birine sahip olduğunu belirtti.

Teixeira, mahkeme salonundan çıkarılırken babası, "Sen seviyorum Jack" diye bağırdı. Teixeira, "Ben de seni" diye karşılık verdi.

1 Mart'ta Discord üzerinden paylaşılan "Pentagon sızıntıları", ABD'nin müttefikleriyle ilgili özel görüşme ve dosyaları içeriyordu. Bir belgede Güney Kore'nin, Ukrayna'ya göndermesinden çekindiği için ABD'ye silah satmakta temkinli davrandığı görüldü. Bir başka belgede Rus paralı asker grubu Wagner'in, silah satın almak için bir ''Türk kaynakla'' temasa geçtiği belirtildi. Belgelerde ABD’nin, BM Genel Sekreteri Guterres'in Rusya'ya çok yumuşak davrandığını düşündüğü de ortaya çıkmıştı.