Yaşam

Pasaportu iade edilen KHK'lı yurt dışına çıktı

"Mahkeme, valiliğe 'Pasaport konusunda araştırmasını yapın, buna göre karar verin' dedi; bu kararın emsal oluşturması gerekiyor"

19 Haziran 2019 20:53

OHAL döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve OHAL Komisyonu'na yaptığı başvuru hâlâ sonuçlanmayan H.R.D.'nin pasaportu üzerindeki tahdit ile yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Açtıkları dava sonucu Diyarbakır Valiliği'nin müvekkilinin dosyasını yeniden görüştüğünü söyleyen avukat Erhan Ürküt, "Müvekkilim bugün bir seyahat için yurt dışına çıktı. Bir-iki gün içerisinde geri dönecek" dedi.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, KHK ile ihraç edilen H.R.D. isimli kişi, Diyarbakır Valiliği'ne başvurarak pasaportuna konulan tahdidin kaldırılmasını istedi. Valilik başvuruya, "Bahsi geçen konu Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulunun ilke kapsamında olduğu için size bilgi veremeyiz" yanıtını verdi.

Avukat Erhan Ürküt ve H.R.D, Diyarbakır 2'nci İdare Mahkemesi'ne başvurarak Diyarbakır Valiliği aleyhine dava açtı. Diyarbakır 2'nci İdare Mahkemesi ise "Kararın araştırma yapılmadan alındığına" hükmetti ve dava konusu işlemi iptal etti.

Diyarbakır Valiliği mahkemenin kararı sonrası H.R.D.'nin başvurusunu yeniden değerlendirdi ve pasaport üzerindeki tahdit ile yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı. Ürküt, işine iadesi yapılmayan ve OHAL Komisyonu'na başvurusu hâlâ sonuçlanmayan H.R.D.'nin yurt dışına çıktığını açıkladı.

"Emsal oluşturması gerekiyor"

Valiliğin hukuk müşavirliğinden görüş istediğini bunun üzerine de yurt dışı çıkış yasağının aktaran belirten Ürküt, "Müvekkilim bugün bir seyahat için yurt dışına çıktı. Bir-iki gün içerisinde geri dönecek" dedi.

Ürküt kararın emsal niteliği taşıyıp taşımayacağına ilişkin ise şunları söyledi:

"Mahkeme, ‘Bir kişiye yurt dışı yasağı konuyorsa o mahkeme kararıyla olabilir' dedi. Müvekkilim hakkında yurt dışına çıkmasına engel olacak herhangi bir yargı kararı yok. İdare mahkemesi tarafından dosya görüşülürken araştırma da yapıldı müvekkilimle ilgili. Herhangi bir cezai soruşturma ve kovuşturma var mı yok mu diye bakıldı. Hükmün açıklanması geri bırakılan bir dosyası vardı ama beş yıl geçtiği için bu karar da ortadan kalkmıştı. Mahkeme bu yönden de değerlendirdi ve pasaportu almasının engel olmadığını ortaya koydu. Valiliğe de ‘Pasaport konusunda araştırmasını yapın, buna göre karar verin' dedi. Bu açıdan bu karar emsal oluşturması gerekiyor."

"OHAL Komisyonu'nca dikkate alınıp iade edilmesi gerekiyor"

Müvekkili H.D.R'nin işe iade edilmediğini ve OHAL Komisyonu'na yaptığı başvurunun hâlâ sonuçlanmadığını dile getiren Ürküt, şöyle devam etti:

"KHK kararıyla ihraç edilen insanlar var ve bu karar meşrudur diye bir şey yok. Birçok insanın çalışmış olduğu kurumdaki bir muhbir tarafından ihraç edildiğini de bu süreçte biliyoruz. Birçok KHK'li hakkında mahkeme kararı yok. Müvekkilim hakkındaki bu kararın OHAL Komisyonu tarafından dikkate alınıp derhal çalışmış olduğu kuruma iade edilmesi gerekiyor."