Gündem

Kayyım atamalarının 15. gününde protestolar sürüyor: "Bu ülkede hukuk her gün çiğnendi”

02 Eylül 2019 13:05

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına tepkiler sürüyor. Atamaların 15. gününde Diyarbakır, Van ve Mardin'de  bugün de oturma eylemi gerçekleştirildi. 

MA'da yer alan habere göre, Diyarbakır'daki oturma eylemine HDP’li milletvekilleri ve çok sayıda yurttaşın yanı sıra Bağlar Belediyesi Meclis Üyeleri “İrademe Dokunma” pankartı açarak katıldı. Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı eyleme katılanlarla tek tek tokalaştı. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, belediyelere kayyım atanmasına tepki göstererek, dayanışmayla birlikte ortak mücadele için Diyarbakır'da olduklarını söyledi.  

                                                                      Emek Partisi Başkanı Selma Gürkan
 

"Yargı reformundan adalet çıkmayacak"

 
Bugün adli yıl açılışının olduğunu hatırlatan Gürkan, “Adli yıl açılışı bu memlekette adeta adalet arayışının mücadelesi alanına dönüştü. Çünkü saraydan sesini yükseltenler, ve onun etrafındakiler, bu ülkede adaleti temsil etmediği gibi, bu ülkede verecekleri mesajlarla da asla adaleti ve demokrasiyi temsil etmeyecekler. Yargı reformunu açıklayacaklar, açıklayacakları yargı reformu, yargı reformu olmayacak, tam tersi karşı reformu olacak. Açıklayacakları yargı reformunda, bu ülkede hiçbir siyasal kesime, hiçbir toplumsal kesime adalet çıkmayacak” dedi. 
 
Kadın cinayetlerine de dikkati çeken Gürkan, “Bu rejimin yargı reformundan kadınlara da adalet çıkmayacaktır. Kadın cinayetlerinin, sonucunda yargılamaların nasıl sonuçlandığını biliyoruz. İşte kayyum politikaları da bu adaletsizliğin bir parçasıdır. Kayyum politikası halkın iradesini gasp etmektir. Kayyum politikası kadınların kazanımlarının gasp edilmesidir. Çocukların, gençlerin kazanımlarına el konulmasıdır. Hükûmetin, Suriye’de sıkışmışlığı ve Kürt sorununda nasıl yürüyeceğinin de göstermişliğidir kayyum politikası. Halktan desteği azaldıkça emekçiler karşısında daha çok baskı, daha çok şiddete başvurmaktadır” diye konuştu.
 
 

"Türkiye'de bağımsız yargı yok"

 
Mardin'deki oturma eyleminin ardından HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz açıklama yaptı. İpekyüz,  1 Eylül Dünya Barış Günü'nde halkın kayyımlara karşı tepkisini bir kez daha dile getirdiğini söyledi. Adli yıl açılışına da değinen İpekyüz, "Türkiye’de bağımsız hukuk, bağımsız yargı diye bir şey yoktur. Barolar ve hatta Yargıtay’ın kimi üyeleri Saray’da yapılan Adli Yıl Açılış Töreni'ne gitmek istemedil Biz öteden beri Türkiye’de tekçi Saray rejiminin Türkiye halklarına karşı bir darbe olduğunu, bu anlayışın giderek her şeyi alt üst edeceğini söylüyoruz. Bağımsız yargı olmadığı zaman anayasadan hukuktan söz edilemez” diye konuştu. 19 Ağustos’ta 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına “darbe” dediklerini kaydeden İpekyüz, “Bu ülkede hukuk her gün çiğnendi, çiğnenmeye devam etti. Düşüncelerini ifade etmek isteyenler, sürekli engellenmeye çalışıldılar” diye konuştu.
 
“Vali atanandır, bu kentin eş başkanları seçilenlerdir” diyen İpekyüz, “Bu kentte de tek adam rejimine yöneliyorlar. Tek adam rejimi için getirdikleri yönetici Türkiye 15 gündür onun yaptığı yolsuzlukları konuşuyor” dedi. Demokratik mücadelelerinin her daim devam edeceğini kaydeden İpekyüz, “Biz her yerde barışı dile getiriyoruz. Barışı savunuyoruz. Her yerde demokratik hukuku savunuyoruz. Bundan taviz vermeyeceğiz. 15 gündür buradan haykırdığımız bir şey var. Susmuyoruz, korkmuyoruz. Çünkü biliyoruz ki halkımız bizlerle beraber” ifadesini kullandı. 
 
Oturma eyleminin ardından HDP Mardin İl Başkanlığı'na yürüyüş gerçekleştirdi. 
 

"Eş başkanlık mor çizgimiz"

 

Van'daki protestolara katılan HDP Van Milletvekili i Muazzez Orhan eş başkanlık sisteminin mor çizgileri olduğunu söyledi.

Orhan, “31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra halk, iradesini tecelli etmiş, yerel yönetimlerde belediye eşbaşkanlarını seçmiştir. Ancak halk iradesini meşru görmeyen, kabul etmeyen tekçi ve vesayetçi iktidarın siyasi darbesi halk iradesini gasp etmiştir. Bu ülkede halk iradesini tanımayan, siyasi darbelerle ülkeyi yönetmeye çalışan, savaş politikalarıyla zor, baskı ve şiddetle halkı, demokratik kesimleri baskı altına almakla bu ülkeyi karanlık dipsiz bir uçurumun ucuna taşıyorsunuz” diye konuştu.