Ekonomi

Otomobilde vites karıştı; “Atılan adımlar piyasada normalleşmeden çok güven sorununu büyüttü”

Belirsizliğin arttığı piyasada, satışlar hem sıfırda hem ikinci elde düşüşe geçti

15 Ağustos 2022 07:13

Temmuz sonunda ÖTV söylentileriyle bekleme moduna geçen otomotiv piyasası, geçen hafta hükümet kanadından gelen müdahale sinyalleriyle yeniden karıştı. Tedarik sorunu, finansmana erişimde zorluklar ve artan fiyatlara belirsizlik de eklenince, hem sıfır hem de ikinci el piyasasında durgunluk arttı.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'e konuşan sektör yetkilileri, geçici önlemlerin piyasaya daha çok zarar verdiğini, vergiler başta olmak üzere sorunları çözecek köklü bir sistem değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Sektördeki asıl tehdit, ikinci el fiyatlarından çok, en ucuz sıfır otomobilin 500 bin TL’ye doğru hızla ilerlemesi olarak görülüyor.

Kur artışı ve yüksek enflasyonun yanı sıra finansman sıkıntıları nedeniyle Türkiye’de sıfır otomobile erişim giderek zorlaşırken, hükümetin son günlerde özellikle ikinci el pazarına yönelik müdahaleleri otomotiv piyasasını iyice karıştırdı. Belirsizliğin arttığı piyasada, satışlar hem sıfırda hem ikinci elde düşüşe geçti.

Atılan adımların piyasada normalleşmeden çok güven sorununu büyüttüğünü dile getiren sektör temsilcileri, sorunlara köklü çözüm bekliyor.