Çevre

Orman Genel Müdürlüğü: Hava araçlarını neden aynı anda havada göremiyorsunuz?

22 Haziran 2022 16:24

Orman Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda orman yangınlarına havadan müdahale eden hava araçlarının neden aynı anda havada görünmediğine ilişkin bilgisel yayınladı. Yapılan paylaşımda; "Hava araçlarımız, pilotların, sivil hava araçlarının güvenliği ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket eder." ifadelerine yer verildi.

Komedyen Şahan Gökbakar, Marmaris'te akşam üzeri başlayan orman yangınına neden söndürme uçağı ile müdahale edilmediğini sorarak, tepki göstermiş; "Bakın henüz hava aydınlık iken, bu halde yanan bir yangın... Havadan uçakla müdahale edilir mi? Nerede bu uçaklar" diye yazmıştı.

Sosyal medyada hava araçlarının yangına müdahale eksikliği hakkında yer alan haberlerin ardından Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından, "Hava araçlarını neden aynı anda havada göremiyorsunuz?" başlıklı bilgisel yayınladı. Yayınlanan metinde şu ifadelere yer verildi:

TIKLAYIN - Şahan Gökbakar'dan yangın isyanı: Bu uçaklar nerede?

"Hava araçlarını neden aynı anda havada göremiyorsunuz?

Çünkü hava araçlarımız, pilotların, sivil hava araçlarının güvenliği ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket eder. Yakıt ikmali, su alma süresi gibi hesaplamalar ve koordinatların yangının ilerleyişine göre yeniden planlaması gibi etkenlerle hepsinin aynı anda uzun sürede havada olması mümkün değildir.

Dar bir hava sahasında rüzgâr ve coğrafya gibi etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda aynı anda onlarca hava aracının çalıştırılması hava trafiğini ve can güvenliğini riske atar. Bu nedenle birkaç hava aracından oluşan tim havalanıp görevini gerçekleştirip konuşlandığı yere dönerken bir diğer tim yangına müdahale için kalkış yapar.

Yangın komuta merkezinden tespit edilen kritik su atma bölgeleri için hedefin türüne göre uygun hava araçları seçerek hava aracı timleri oluşturulur. Bu timler kendilerine tahsis edilen hedef bölgelere su atışları ring dediğimiz bir sırada atarlar. Buradaki amaç yangın üzerine sürekli su atılabilme imkânı için su alma ve atma noktaları arasında hava araçlarının bir düzen halinde uçmasıdır. Görevler esnasında farklı havacılık sistemleri ile uçakların güvenliği sağlanır.

Aynı zamanda sivil ve askeri havacılık sistemleri ile de koordinasyon kurulur. Sanıldığı kadar basit bir konu değildir. Teknoloji desteği ile karar alınır. Helikopterlerimiz 5 km’lik bir alanda bulunan yangın havuz ve göletlerimizden daha sık su alıp atar. Amfibik uçaklar, denizden veya büyük göllerden su alır bu nedenle helikopterlere göre daha seyrek müdahalede bulunur. Tanker uçaklara ise havaalanında su dolumu yapılır. Bu dolum daha uzun sürer.

Yangın söndürme uçaklarımızla ilgili hava trafiğini gözlemlerken bu bilgilere dikkat ederseniz çok mutlu oluruz. Çünkü pilotlarımızın, yangın söndürme personellerimizin, yangın uzmanlarımızın tek amacı yangını söndürmek.Yangınla mücadele tıpkı savaş gibi. Birkaç cephede uzun süren zorlayıcı şartlar altında mücadele ediliyor. Bu zorlu görevde moral ve motivasyon son derece önemli. Milletimizin desteği kahramanlarımızın gücüne güç katıyor."

TIKLAYIN - Marmaris’te orman yangını sürüyor