Koronavirüs

Önlemler kalksa da salgın bitmedi: Avrupa'da Covid vakalarında dikkati çeken artış

"Virüs, ülkeler takibini yapmayı bıraktı diye yok olmayacak, hâlâ değişiyor ve can alıyor”

01 Temmuz 2022 14:25

T24 Dış Haberler

Covid-19 vakaları önlemlerin kalktığı bahar aylarının ardından pek çok ülkede yeniden artışa geçmeye başladı. Uzmanlar, vaka sayılarındaki artışın önlemlerin kalkması ve Omicron’un daha bulaşıcı alt varyantlaır nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

BBC’de yer alan habere göre, Britanya’da Covid-19 vakaları bir hafta içinde yüzde 30 oranında arttı. 24 Haziran’la biten hafta, Britanya’da 2.3 milyon kişide Covid olduğu tespit edildi. Bir önceki hafta ise bu sayı 1.7 milyondu. 

Uzmanlar, artışın arkasında Omicron’un BA.4 ve BA.5 varyantları olabileceğini söyledi.

"Takip edilmediğinde Covid yok olmayacak"

Fransa’da da benzer bir artış dikkati çekti. Fransa’da günlük Covid vakaları yeniden 120 binin üzerine çıkarken yetkililer toplu taşımada maske zorunluluğunun yeniden gündeme gelebeilceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da bu yaz içinde yüksek Covid vakaları görülebileceği uyarısında bulundu. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge “Avrupa bölgesindeki ülkeler önlemleri kaldırdığı için vaka artışı olmasını bekliyoruz. Virüs, ülkeler takibini yapmayı bıraktı diye yok olmayacak, hâlâ değişiyor ve can alıyor” dedi.

"İstanbul'da ciddi patlama var"

Türk Klinik Mikrobiyolji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da bugün yaptığı açıklamada artışa dikkat çekerek “"İstanbul'da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Sevindirici haber, en azından tam aşılılarda hafif seyrediyor.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs vakalarının arttığını belirterek "Günlük vaka sayısı üç bini geçti. Daha önce günlük sayı binin altına düşmüştü. Şimdi 4 bine doğru gidiyor.” dedi.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bir süredir Covid vakalarında günlük veriler yerine haftalık verileri açıklıyor.

TIKLAYIN - Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz: İstanbul'da ciddi bir patlama var