Gündem

OHAL Komisyonu’ndan KHK’lı hekim Mihriban Yıldırım’a: İşine dönebilirsin ama…

Yıldırım ancak çıkarıldığı kurumun yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan bir yükseköğretim kurumuna atanabilecek

20 Kasım 2019 23:50

OHAL Komisyonu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) asistan hekimlik yaparken KHK’yle görevinden ihraç edilen ve daha sonra ByLock kullandığı iddiasıyla yargılandığı davadan beraat eden Mihriban Yıldırım hakkında işe iade kararı verdi.

Bununla birlikte Sendika.org'un haberine göre Öğretim Elemanları İhraç ve İadelerini Değerlendirme Komisyonu tarafından gönderilen kararda, Yıldırım’ın hekimlik yapamayacağı illerden kurumlara kadar bir dizi sınırlama mevcut.

“KTÜ, Ankara, İstanbul ve İzmir’de çalışamazsın”

Karara göre Yıldırım, çıkarıldığı kurumun yanı sıra Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan yükseköğretim kurumlarında da çalışamayacak.

Ayrıca komisyonun verdiği kararda, Yıldırım’ın çalışabileceği kurumlar için “2006 yılından sonra kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına öncelik verileceği” ifadesi yer alıyor.

Yıldırım: “Bize verdikleriyle yetinmeyip elimizden aldıklarını geri alacağız”

Hakkında verilen işe iade kararına ilişkin Sendika.Org’a konuşan Mihriban Yıldırım, OHAL Komisyonu’nun hukuksuzluğa devam ettiğini belirterek, “Komisyon başından beri hukuksuz işliyor, hukuki yollara başvurmamızı engelliyordu” dedi.

OHAL Komisyonu’ndan çıkacak karara bel bağlayıp beklemediklerini, bu hukuksuzluğa karşı mücadeleyi sürdürdüğünün altını çizen Yıldırım, işe iade kararının bir lütuf olmadığını belirterek şöyle devam etti:

"1 Eylül 2016’da 627 sayılı KHK ile ihraç edildim. İhraç edildiğimde KTÜ’de psikiyatri asistanıydım. İhraç edildiğimde hakkımda herhangi bir suçlama yoktu, sonrasında “ByLock suçlaması” ile dava açıldı. 1 yıl içinde dava beraatla sonuçlandı. Yani 2 yıldır dosyam OHAL Komisyonu’nda inceleme aşamasındaydı. Komisyon hukuki olarak işe iade davası açmamızın önünde engel. Ben 2 yıldır hakkımdaki asılsız suçlamadan beraat etmiş olmama rağmen komisyon dosyamı bekletti. Şimdi de hakkımda iade kararı vermiş. Bugün YÖK’ten aradılar komisyon kararıyla işe iademin yapıldığını söylediler. Ancak ihraç edildiğim üniversiteye dönemeyeceğimi, 2006 sonrası açılan ve üç büyük şehir dışındaki illeri tercih edebileceğimi belirttiler. Bu süreç içinde psikiyatri eğitimim yarım kalmıştı, bu uygulamayla eğitim hakkı ihlali devam ediyor. Tıpta uzmanlık sınavına girip aldığım puanla KTÜ Tıp Fakültesi’ni tercih etmiştim, şimdi sınavla kazanılmış hakkımı yine gaspediyorlar.

"Ancak iade kararı KHK’lere karşı mücadele için bir kazanımdır. SES ve TTB olarak bu süreçte mücadeleden geri durmadık, OHAL Komisyonu’nun meşru olmadığını dile getirdik. İşe iade kararı bir lütuf ya da komisyonun mağduriyet gidermesi değil. Biz haklıyız, kazanacağız dedik, hakkımız olanı alıyoruz. Bize verdikleriyle yetinmeyip elimizden aldıklarını geri alacağız. İhraç edilen tüm arkadaşlarımız haklarını alana kadar mücadeleye devam."

Ne olmuştu?

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi Hekim Yıldırım, KTÜ’de asistan hekimlik görevini yaparken 1 Eylül 2016 tarihli 672 sayılı KHK ile ihraç edilmiş, ardından ByLock kullandığı iddiasıyla hakkında “FETÖ/PDY terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Yıldırım, yargılandığı davadan 19 Ekim 2017’de beraat etmiş ve hakkındaki adli kontrol kararı da kaldırılmıştı.