Medya

Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız'ın telefon dinlemesi mart ayında bitti, gözaltı haziran ayında yapıldı

14 Haziran 2020 10:02

Kendisini arayan astsubayla yaptığı görüşme ve Libya üzerine yazdığı yazılar nedeniyle tutuklanan OdaTV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’ın, 9 Ocak - 9 Mart 2020 tarihleri arasında, telefonlarının dinlendiği ortaya çıktı.

Dinleme tarihinin 9 Mart’ta sona ermesine karşın Yıldız 8 Haziran'da gözaltına alındı.  Yıldız’ı 8 Haziran’da “Askeri Casusluk” iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Müyesser Yıldız, 12 Haziran’da, saat 02.15’te, “devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri açıklama” suçundan tutuklandı. Sincan Cezaevi’ne konulan Yıldız, Koronavirüs tedbirleri kapsamında 14 gün tek başına karantinada olacak. 

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, soruşturma, Ankara Başsavcılığı’na, 13 Kasım 2019’da yapılan, “Hadımköy Kışla Komutanlığı’nda görevli Erdal B., devlete karşı suç işlemektedir. Gizli kalması gereken bilgileri telefonla dışarıya çıkardığı kanaatindeyim” ihbarı ile başladı. İhbarda adı geçen astsubayın telefonu ise ancak 2 Aralık 2019’da dinlenmeye başlandı.

Dinleme, 2 Şubat’ta sona erdi. Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’in telefonları ise “askeri casusluk iddiasıyla” 9 Ocak 2020’de dinlenmeye başlandı. Dinleme, 9 Mart’ta sona erdi. Ancak soruşturmayı yürüten savcılık, “tüm deliller dinlemeye dayalı olmasına karşın” operasyonu 3 ay sonra yaptı. 

Yıldız’ın avukatı Erhan Tokatlı, hâkimlik sorgusu sırasında yaptığı açıklamada, “Yıldız’ın suçlandığı iki köşe yazısında suç olmadığını” belirterek “Söz konusu soruşturma ihbar mektubu ile başlamıştır. Balyoz vb. davalardan aşina olduğumuz bu yöntem FETÖ taktiğidir. Amacı da müvekkilin dijital arşivine ulaşmaktır. Zira müvekkil, 15 Temmuz tarihinden sonra kritik tüm davaları takip etmiş, buna ilişkin notlar tutmuş ve bu anlamda bir arşiv oluşturmuştur. Bu arşiv değerlendirilerek birtakım bilgilere ulaşılmıştır. Bu ihbarla bunlar hedeflenmiştir. Zira bu arşiv değerlendirildiğinde kripto FETÖ’cü ve darbecilerin açığa çıkarılması söz konusudur” dedi.

Tokatlı, Müyesser Yıldız’ın iki haberle suçlandığını anımsatarak bunların birinin 24 Aralık 2019 tarihli, “Kim bu Hafter’le görüşen Türk komutanlar”, diğerinin ise 20 Ocak 2020 tarihli, “Libya’ya hangi komutan gitti... Yerine kim geldi” başlıklı yazılar olduğunu söyledi.

Hafter’in yanındaki Türk generalin yazısındaki bilgilerin Yunanistan ve İtalyan basınından alındığını ve yazıda buraya atıf yapıldığını anımsatan Tokatlı, şunları anlattı:

“Yoksa bunu bilmeye ve analiz etmeye astsubay Erdal B’nin çapı, psikolojisi yetmez. Müyesser Yıldız, yazının sonunda şunu söylüyor. ‘Hafter’in yanında iki tane Türk subayı var. Onlar FETÖ’cü subaylar değil mi’ diye. Yurtdışına firar eden FETÖ’cülerin ifşası suçu olamaz. O haberin başlangıcında da Müyesser Yıldız’ın Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki vekâlet savaşlarına ilişkin analizi var.

Yazıda, vekâlet savaşlarını yürüten devletlerin bunu kabul etmediğini ifade ederken, ‘Siz neden kabul ediyorsunuz’ diye soruyor. Cumhurbaşkanı Danışmanı, ‘Sadat’çı Adnan Tanrıverdi ve İsmail Hakkı Pekin’in açıklamalarını koyuyor. Yıldız, ‘Bunlar bizim ulusal çıkarlarımıza zarar veriyor, suçu siz işliyorsunuz’ diyor. İkinci haberde şu var: Libya’da görevlendirilecek komutan Metin Gürak. 15 Temmuz’da onu da derdest ettiler, sonra Genelkurmay İkinci Başkanı oldu. Erdoğan, ‘Libya’da bir korgeneral görevlendireceğiz’ dedi. Karargâhtaki tek korgeneral o. Yazı, bundan ibaret.”

Avukat Tokatlı, astsubay Erdal B’nin Müyesser Yıldız’ı suçladığının anımsatılması üzerine, “Bu adam vazifeli. Öyle bir adama tetikçilik yaptırıyorlar. Bu adamın itirafçı olduğunu, sorgu sırasında bilmiyorduk. Tekin birisi değil. Psikolojisi bozuk. Aramaların hepsini bu adam yapıyor. Müyesser’in bir defa bu adamı aramışlığı yok. Sanıldığı gibi istihbaratçı değil, lojistikçi. Muhabereci başçavuş” diye konuştu.