Yaşam

Ocak 2019'da 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Bir ay içinde on kız çocuğunun cinsel istismara uğradığı, 27 kadının ise şiddete maruz kaldığı basına yansıdı

26 Şubat 2019 18:16

2019 yılının ilk ayında 23 kadın ve öldürülen kadınların yanında bulunan 4 erkek, erkekler tarafından öldürüldü. Öldürülen kadınlardan ikisi trans idi. Ayrıca, 4 kadının tecavüze uğradığı, 5 kadının seks işçiliğine zorlandığı ve 7 kadının tacize uğradığı bilgisi basın yayın organlarına yansıdı. Erkekler, on kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu ve en az 27 kadına şiddet uyguladı, yaraladı. Ayrıca Ocak 2019’da dört kadın şüpheli bir şekilde öldü. Üç kadını öldüren failler belirlenemedi. Erkekler, dört kadın ve bir çocuğu da öldürmeye teşebbüs etti. Öldürülen iki Afganistan göçmeni çocuğun da faili belirlenemedi.

Bianet’ten Evrim Kepenek tarafından hazırlanan Erkek Şiddeti Çetelesi’nde yer alan veriler şöyle:

Cinayet

Erkekler 2019’un ilk ayında en az 23 kadını ve kadınların yanında olan dört erkeği öldürdü.

Erkekler, Ocak 2018’de en az 13 kadın, iki çocuk ve cinayet anında kadınların yanında bulunan iki erkeği öldürmüştü.

Ocak 2019'da öldürülen kadınlardan, biri Azerbaycanlı, biri Suriyeli biri de Afganistan göçmeniydi. Ocak 2019’da İzmir ve İstanbul’da iki trans kadının öldürüldüğü de kayıtlara geçti. Trans kadınlardan birini öldüren kişi polisti.

Sakarya'da Alzheimer hastası M.H. (75) annesi Lütfiye Harbacı'yı (100) darp etti, darp sonucu düşen kadın hayatını kaybetti. M.H. gözaltına alındı. Toplumsal cinsiyet temelli olmadığı için bu cinayeti Ocak 2019 çetelesine dahil etmedik. Yıl sonundaki 2019 çetelesine dahil edeceğiz. 

Erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Ceren Damar, Emine Çakır, Esma Kurt, Esra A., Fatma Özdemir, Fatma Tangaz, Ganıra Cabbarova, Gül K., H.İ., Hande Buse Şeker, Hürü Açık, İbite Sem El K., Kader Erenuluğ, Kübra Olgun Şahin, Leyla Avcı, Menekşe Ay, Parwin M., Rabia Ezer, Rava Kallajo, Serpil Erdoğan, Sibel Dudaklı, Sibel G., Suzan Keleş.

Cinayetlerin işlendiği iller

Adana (2), Ankara (2), Bartın (1), Burdur (1), Bursa (1), Edirne (1), Hatay (1), İstanbul (2), İzmir (2), Kırşehir (1), Kocaeli (1), Kütahya (1), Malatya (2), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (1), Osmaniye (1), Urfa (1).

Erkekler, kadınların dördünü "boşanmak/ayrılmak isteme", dördünü de "kıskançlık" bahanesi ile öldürdü. Kadınlardan biri "kopya çeken öğrencisini uyarması", biri "kızı boşanmak istediği" için, biri "babasına borcu olduğu",  biri de "seks işçiliği yaptığı" iddiasıyla öldürüldü. Kadınlardan 11’inin öldürülme "gerekçesi" basına yansımadı.

Erkekler kadınlardan yedisini kampüs, otopark, bar, sokak gibi kamusal alanlarda, 16’sını da kendi evinde ya da ailesinin evinde öldürdü. En az iki "cinayet"te erkeklerin, öldürdükleri kadınların intihar ettiği süsü vermek istediği anlaşıldı.

Kadınları öldürülen erkeklerden sekizi kocası, ikisi sevgilisiydi. Kadınlardan dördünü kendi aile üyeleri öldürdü (Birini babası, birini oğlu, ikisini kardeşi). Kadınlardan üçünü eski kocası/sevgilisi öldürdü. Kadınlardan ikisini damadı, birini tanıdığı bir erkek, birini polis, birini de müşterisi öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin tanışıklık durumu basına yansımadı.

Erkekler 10 kadını av tüfeği/tabanca gibi ateşli silahlarla, dokuz kadını bıçakla öldürdü. Bir kadın işkence edilerek bir kadın da boğazı sıkılarak öldürüldü. İki kadının öldürülme biçimi basına yansımadı.

Cinayetlerden detaylar

Trans Hande Buse Şeker’i öldüren polis A.D. Şeker’in yanındaki trans arkadaşı N.Y.’yi de yaraladı.

Hatay’da Ramize Ezer’i öldüren erkeğin başka bir suçtan kesinleşmiş cezası vardı.

Edirne’de Kübra Olgun Şahin’i öldüren erkek kadına evlilikleri süresince (bir aylık evliydiler) işkence etti.

İstanbul’da Esra A.’yı öldüren erkek, cinayetten sonra Esra’nın parasını gasp etti.

Hukuki SüreçKadınları öldüren erkeklerden onu gözaltına alındı. Dört erkek tutuklandı, biri intihar etti, biri polise teslim oldu. İki fail erkek basına "kaçtı" ve "aranıyor" diye yansıdı.Faillerden beşinin hukuki durumu basına yansımadı.

Tecavüz

Erkekler,  2019’un ilk ayında dört kadına tecavüz etti. Ocak 2018'de, erkekler, beş kadına tecavüz etmişti.

Erkeklerin, Ocak 2019'da tecavüz ettiği kadınlardan biri görme engelli,  biri de trans kadındı.

Tecavüzlerin yaşandığı iller

Ardahan (1), İstanbul (1), Muğla (1), Trabzon (1).

Faillerden biri kadınların komşusu, biri arkadaşı, ikisi de tanımadığı erkekti. Tecavüzlerin üçü evde, biri parkta gerçekleşti.

Hukuki Süreç

Fail erkeklerden biri tutuklandı, ikisi gözaltına alındı.Bir fail erkek hakkında hiçbir işlem yapılmadığı gibi şikayet için karakola giden transa, polisler, homofobik sözlü saldırı da gerçekleştirdi.

Seks işçiliğine zorlama

Erkekler, Ocak’ta en az beş kadına zorla seks içliği yaptırmak istedi. Bu sayı 2018 Ocak ayında, dokuzdu. Kadınlardan en az ikisi 17 yaşının altındaydı, bir kadın da zihinsel engelliydi.

Kadınların seks işçiliğine zorlandığı iller

Adıyaman (1), Edirne (1), Samsun (2), Tekirdağ (1).

Hukuki Süreç

Toplam altı failin altısı da tutuklandı.

Taciz

2019’un ilk ayında erkekler, en az yedi kadını taciz etti.  Geçen yıl aynı ay bu sayı 12 idi. Tacizlerden ikisi siber (kadınların görüntülerini kaydetti) tacizdi.

Taciz edilen kadınlardan dördü, fail erkeği tanımıyordu, bir vakada fail doktor, bir vakada da fail mağazaya gelen müşteriydi. 

Tacizlerden ikisi siber, biri elle sarkıntılık, dördü ise sözlü taciz olarak gerçekleşti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Antalya (1), Bursa (1), İzmir (1), Samsun (1), Tekirdağ (2).

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden toplam 10 fail erkek vardı.Fail erkeklerden beşi ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bir fail erkek de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kadınları taciz eden dört erkek ise tutuklandı.

Çocuk İstismarı

Ocak ayında, erkekler, 10 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Çocuklardan biri Suriyeli göçmendi.

Kız çocuklarının dördünü tanımadığı erkekler, ikisini tanıdığı erkekler, birini okuduğu lisenin müdürü, birini üvey babası birini de arkadaşları taciz etti.

Erkeklerin kız çocuklarını taciz ettiği iller

Adana (1), Bursa (1), Hatay (1), İzmir (4), Kütahya (1), Malatya (1), Muğla (1). 

Tacizlerden beşi, market, okul, sokak gibi kamusal alanlarda, biri araçta, biri evde, biri de metruk binada gerçekleşti.

Hukuki süreç

Kız çocuklarına cinsel istismarda bulunan 13 fail erkek vardı. Bir kız çocuğunu taciz eden fail erkeği (üvey baba) karısı öldürdü. Faillerden, sekizi tutuklandı. Üç erkek gözaltına alındı, bir erkek de ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Şiddet, Yaralama

Erkekler, en az 27 kadına şiddet uyguladı. Kadınlardan birden fazlası transtı. Bir kadın da Ukraynalıydı. Ayrıca, kadınların yanında olan en az iki erkek de yine erkeklerin uyguladığı şiddetle yaralandı.

Bir vakada şiddet başka bir şiddeti doğurdu (Tekirdağ'da M.Ş. karısı H.Ş.'yi (18) evde darp etti. Olaydan sonra H.Ş. evden ayrılarak ailesinin yanında yerleşti. H.Ş.'nin babası V.E. ve kardeşi T.E., M.Ş.'nin ailesinin evine gitti, çıkan kavgada V.E, damadı Mahsun Şengül'ü ve babası Ömer Şengül'ü tüfekle öldürdü. V.E. ve T.E. gözaltına alındı.)

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller 

Ankara (2), Antalya (2), Balıkesir (1), Bursa (2), Diyarbakır (2), Edirne (2), Hatay (1), İstanbul (4), Kilis (2), Konya (2), Malatya (1), Maraş (1), Samsun (1), Tekirdağ (1), Tokat (1), Zonguldak (1). 

Kadınlar kendilerine şiddet uygulayan dokuz erkeği tanımıyordu. Kadınlardan en az altısına kocası, dördünü sevgili veya nişanlısı şiddet uyguladı. Kadınlara şiddet uygulayanlar arasında en az üçü aile üyesiydi (Bir baba, iki kardeş).

Bir kadını kayınvalidesi, bir kadını da damadı darp etti. Translara şiddet uygulayanlardan biri bekçi, kadınlara şiddet uygulayanlardan biri de zorunlu askerdi.

Kadınlardan 14’ü evde, 13’ü de ormanlık alan, trafik, sokak gibi kamusal alanlarda darp edildi.

Erkeklerin şiddetlerine bahane ettikleri gerekçelerden basına yansıyanları şöyle: Üçünde kadınların boşanmak istemesi, birinde kızının boşanmak istemesi,  birinde “Oğlum ders çalış” demesi, biri hesabı ödemesi, annesiyle görüştüğü için.

Erkeklerden biri uzaklaştırma kararı olmasına rağmen kadına şiddet uyguladı.

Hukuki süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 34 fail erkek basına yansıdı.Faillerden birini şiddet uyguladığı kadının babası, birini de şiddet uyguladığı kadın öldürdü. Sekiz erkek gözaltına alındı, sekizi hakkında soruşturma başlatıldı, üçü tutuklandı, biri adli kontrolle serbest bırakıldı.Biri serbest bırakıldı, birine de 40 gün hapis cezası verildi. Hapis cezası verilen erkek, şiddet uyguladığı kadının evini yakmaktan yargılanıyor.