Dünya

New York Times Tahran muhabirinin sessizliği endişe uyandırdı

Erdbrink'in gazetede en son “İran devrimi 40 yaşında: Teokrasiden normalliğe” haberini yayımlamıştı

11 Haziran 2019 10:01

The New York Times gazetesinin Tahran Büro Şefi Thomas Erdbrink’in gazetede aylardır bir haberinin yayımlanmaması ve Şubat ayından beri kişisel Twitter hesabında da aktif olmaması, güvenliği konusunda endişe yarattı. 

Al Arabiya’da yer alan habere göre, Hollanda asıllı olan Erdbrink’in 2012’den beri New York Times için İran’da bulunduğu fakat Şubat ayından bu yana akreditasyonunun geri alındığı belirtildi. New York Times, açıklamasında “İran otoriteleri 4 aydır New York Times muhabirinin çalışmasını engelliyor” denildi. New York Times uluslararası editörü Michael Slackman, “İran Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tekrar tekrar Erdbrink’in akreditasyonunun sağlanacağını belirtti, fakat ertelemelerin sebebi hiçbir zaman açıklanmadı” dedi.

İran’da ABD medyası için çalışan birkaç batılı muhabirden biri olan Erbrink, New York Times’da en son “İran devrimi 40 yaşında: Teokrasiden normalliğe” başlıklı haberiyle yer almıştı.

Bazı Twitter kullanıcıları ‘kayıp muhabirin’ sosyal medya hesabı üzerindeki sessizliği üzerine güvenliğine ilişkin şüphe duymaya başladı. Washington’da yer alan bir sivil toplum kuruluşu olan New İran’ın kurucusu Alireza Nader, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, “ New York Times’dan Thomas Erdbrink, İran Devrimi’yle ilgili yaptığı haberinden sonra sessizliğe gömüldü. Bu sırada Twitter hesabı da sustu. İyi ya da kötü, İran’daki muhabirliği’nin ABD’ye bir etkisi vardı. Neden sustu?” ifadelerini kullandı.

İranlı Liberal Mezunlar adındaki bir kuruluşun yönetim kurulunda yer alan Amir Etemadi ise, “Neden New York Times, İran’daki muhabiri hakkında bir açıklama yapmıyor? Neden bu kurum, rejimin Erbrink’in basın kartını elinden aldığı ve yurtdışına seyahat etmesini yasakladığını açıklamıyor?” sorularını sordu.

"Alışılmadık bir durum değil" 

New York Times’a göre, Erdbrink’in eşi İran vatandaşı Newsha Tavakolian’ın da çalışma izni elinden alındı. Konuyla ilgili gazetede yer alan haberde, “Hükümetlerin yabancı muhabirlerin çalışma iznini durdurması ya da geçersiz sayması alışılmadık bir durum değil” denildi ve ABD vatandaşı olan Washington Post muhabiri Jason Rezaian’ın İran’da 544 gün hapiste tutulduğu hatırlatıldı.