Medya

Netflix Türkiye'den çekiliyor mu?

İnternete RTÜK denetimi getirilmesinin ardından lisanslar için başvuru tarihi geride kaldı

03 Eylül 2019 11:19

İnternet üzerinden yayın yapan televizyon kanalları ve medya kuruluşlarına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi yolunu açan ve bu yayınlara lisans zorunluluğu getiren yönetmelik yürürlüğe girdi. Lisans başvuruları için son gün geride kalırken hangi şirketlerin başvuru yaptığına dair resmi bir açıklama yapılmadı. Yaman Akdeniz Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu sabah itibarı ile RTÜK'e yeni Yönetmelik kapsamında İnternet lisansı için başvuran 253 şirket arasında Netflix Türkiye yok. Netflix kuvvetle muhtemel bugün Türkiye pazarından çıkacağını açıklayacak" dedi. İddianın gündem olmasının ardından Twitter'da bir mesaj paylaşan gazeteci ve müzisyen Sina Koloğlu "Merak ettim sordum. 'Başvuruyorlar. Çekilmeleri sözkonusu değil' cevabını aldım" ifadesini kullandı.

İnternet üzerinden yayın yapan yurt içi, yurt dışı menşeli televizyon kanalları ve medya kuruluşlarının  Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyordu.

"Başvuran şirketler arasında Netflix Türkiye yok"

Lisanslar için başvuru tarihi geride kaldı. Konuyla ilgili olarak henüz RTÜK’ten resmi bir açıklama yapılmazken, Netflix Türkiye başta olmak üzere hangi yayın platformlarının lisans başvurusu işlemlerini yaptığı da netlik kazanmadı. Ancak Netflix'in Türkiye'deki geleceğiyle ilgili olarak bizzat Netflix’in bir açıklama yapması bekleniyor.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz Twitter hesabından yaptığı paylaşımda lisan için başvuran 320 şirket arasında Netflix Türkiye'nin yer almadığını belirterek "Netflix kuvvetle muhtemel bugün Türkiye pazarından çıkacağını açıklayacak" dedi. 

Sina Koloğlu: Netflix lisans için başvuruyor, çekilme yok

Sina Koloğlu, Twitter'dan "Bugün televizyona dair gündemde olan konu 'Netflix Türkiye'den gidecek mi, kalacak mı?' RTÜK'e başvurmadıkları yönünde haberler vardı. Merak ettim sordum. 'Başvuruyorlar. Çekilmeleri sözkonusu değil' cevabını aldım." şeklinde bir mesaj paylaştı.