Bilim / Teknoloji

NASA Mars'ta 'yaşam belirtilerine' rastladı

Gezegende bulunan yüksek orandaki metan gazı, bakteriler tarafından üretilmiş olabilir

24 Haziran 2019 09:12

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Curiosity uzay aracının Mars’ın yüzeyinde yüksek seviyede metan gazı tespit ettiği açıkladı. Araştırmacılara göre bu bulgu, Mars'ta yaşam olduğuna dair bir sinyal olabilir.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, NASA uzmanları bu verileri geçen hafta içi elde ederek, gözlemlerini teyit etmeye yönelik testleri yapmak için Curiosity’den ek veriler talep etti. Uzay aracından yeni verilerin yarın bilimcilerin eline geçmesi bekleniyor.

NASA, Mars’ın ince tabakalı atmosferinde metan moleküllerinin, güneş ışınlarının etkisiyle ve kimyasal reaksiyonlar sürecinde birkaç asır içinde tamamen parçalanabileceği için, tespit edilen metan gazının yakın zamanlarda yayılmış olabileceğini ifade etti.

Bilim insanlarına göre metan, düşük oksijenli ortamda yaşayan yeryüzündeki bakteriler tarafından üretilebiliyor, ancak bu gazın biyolojik süreçlerle alakası olmayan jeotermal reaksiyonların sonucunda da oluşabiliyor.

Çatlaklardan sızmış da olabilir

Habere göre, araştırmacılar ayrıca tespit edilen metanın milyonlarca yıl boyunca gezegenin derinlikte kalabildiği ve şimdi çatlakların içinden atmosfere sızmış olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.