Kültür-Sanat

Muzaffer Akyol'un "Yüklendim Narımı Düştüm Yollara…” sergisi İzmirlilerle buluştu

Akyol'un sergisi 15 Haziran'a kadar  Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek

11 Nisan 2019 20:23

Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden ressam Muzaffer Akyol’un 54. kişisel sergisi  “Yüklendim Narımı Düştüm Yollara" İzmir'de sanatseverle buluştu. Akyol'un sergisi 15 Haziran'a kadar Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek.

Sergisine adını verdiği "nar" meyvesini, "İçindeki yüzlerce taneciğin birbirlerini üzmeden, kırmadan, sömürmeden ve aralarındaki saydam zardan birbirlerini görecek şekilde yaşatan bir form" olarak yorumlayan Akyol, “Nar doğurganlığın, çoğalmanın sembolüdür. Bu anlayış, insanlık ailesinin özlediği, beklediği demokrasiyi, ayrımcılığa karşı birlik olmayı, insanların birbirlerine saygılı, birbirlerine karşı dostluk köprülerini kurup, birbirleriyle alışveriş halinde bulunmasını yansıtmakta" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya ve Hollanda’da 5 adet kişisel sergi açan ve çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdüren Akyol, resimlerinde binlerce yıllık uygarlıkların merkezi olarak gördüğü Anadolu'dan da ilham aldığını söyledi.

"Duvarlar kendini anlatıyor. Burası Anadolu enerjisinin bir yansıması. Var olmuş binlerce yıllık uygarlıkların merkezi olmuş Anadolu’dan yola çıkarak nar formu ile birlikte narın devinimiyle toplumsal devinimi birleştirmeyi ve buradan da insanlara bir mesaj vermeyi amaçladım. Umarım bu mesajı izleyenler alıyorlardır." diyen Akyol,  "Bizim kapımız Mevlana kapısı, Yunus Emre kapısı, Pir Sultan Abdal kapısı, kapımız insan kapısıdır. İçeri giren payına düşeni alır. Hikâyemiz budur" diye konuştu.




Muzaffer Akyol kimdir?

1945 yılında Trabzon’da doğan Muzaffer Akyol, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde öğrenim gördü.

Çevreden ve güncel yaşamdan seçtiği konularını, kendine özgü mizahıyla yorumlayan Akyol, toplum ve gelenek ilişkisine görsel-eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Hollanda’da sergiler düzenlemiş olan sanatçı yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir. Sanatçı Gaye Su Akyol'un babasıdır.