Dünya

Murat Yetkin: Trump Erdoğan’ı 'şimdilik' Türk ekonomisinde ciddi bir hasardan kurtardı

01 Temmuz 2019 15:18

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Başkanı Donald Trump'ın G20'de yaptığı açıklamalarla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı "şimdilik" bir kur krizinden koruduğunu yazdı.

Erdoğan'ın Trump'ın “NATO müttefikimize haksızlık edilmiş” sözlerini “Trump yaptırım yok dedi" diye yorumladığını ifade eden Yetkin, ABD liderinin aslında ortak basın toplantısında yaptırım sorusuna “o iş karmaşık” yanıtını verdiğini hatırlattı. 

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"ABD Başkanı Donald Trump’ın S-400 krizinde Amerikan sorumluluğunu –Obama üzerine atarak- kabul etmesinin iş dünyasına –geçici de olsa- rahat bir nefes aldırdığı biliniyor. Trump’ın “NATO müttefikimize haksızlık edilmiş” sözleri Erdoğan tarafından “Trump yaptırım yok dedi” diye ilan edildi. Erdoğan’dan böyle bir müjde duymak isteyen İstanbul iş çevreleri de böyle algılamak istedi. Ama ilerleyen saatlerde gelen Beyaz Saray açıklaması, S-400 konusunda Amerika’daki yasal süreçlerin geçerli olduğuna işaret ediyor, yani Kongre’nin devre dışı olmadığını vurguluyordu. Aslında Trump da ortak basın toplantısında yaptırım sorusuna “o iş karmaşık” yanıtını vermişti; Kongre üzerindeki etki ve yetkisinin sınırlı olduğunu, şu sıra Kongre’deki havanın da Erdoğan karşıtı olduğunu biliyordu.

Özetle Türkiye’nin NATO sisteminden uzaklaşıp Rusya’ya yanaşmasını istemeyen ABD, Erdoğan’ın S-400 alımından geri adım atmayacağını ısrarla söylemesine rağmen, krizi zaman ve diplomasiye yaymayı tercih etmişti. Aksi halde o basın toplantısında Trump’ın ters bir sözünün –Rahip Brunson krizinde gördüğümüz üzere- Dolar/TL kurunu raydan çıkarıp zaten küçülmekte olan ekonomiye hasar vermesi endişesi söz konusuydu. Trump, Böylelikle hem Erdoğan’ı bir kur krizinden daha korudu, S-400 krizinde gerilimi düşürdü ama sorunun orta yerde durduğunu söylemiş oldu. O nedenle “şimdilik” diyoruz."