Dünya

Murat Yetkin: Siyasi bakımdan istediklerini eskisi kadar kolay yaptıramayan ABD, en büyük silahını çekmiş görünüyor

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bu hafta Çin'in tehdit ve itirazlarına rağmen Tayvan'a bir günlük bir ziyaret gerçekleştirdi

04 Ağustos 2022 12:46

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, Çin-Tayvan gerilimine ilişkin olarak kaleme aldığı yazısında, "Tayvan krizi bir anda dünyaya Ukrayna’dan daha büyük ve genişi çaplı bir savaşa süratle sıçrayacak bir krize ne kadar yakın durulduğunu hatırlattı. Ve dünyada Orta Doğu ve şimdi Doğu Avrupa’dan daha büyük bir barut fıçısının Pasifik bölgesinde olduğunu..." ifadesini kullandı.

"İki şey daha gösterdi Tayvan krizi" diyen Yetkin şöyle devam etti:

"Birincisi, ABD artık kendi askerlerinin ölmediği, kendi adına başkalarının rakipleri karşısında kaldığı bir strateji izliyor. Ukrayna bunun açık örneğiydi, şimdi Tayvan var ama Türkiye özelinde ABD’nin Suriye’de PKK ve türevlerinden kolayıyla vaz geçmek istemeyeceği görülüyor. Bunu dünyanın başka bölgelerinde, örneğin Orta Asya ve Balkanlarda görebiliriz yakında.

İkincisi, siyasi bakımdan her istediğini eskisi kadar kolay yaptıramayan ABD en büyük silahını çekmiş görünüyor. O da dolar ve dolar üzerinden yürüyen dünya ticaret ve bankacılık sistemi. Olan biteni yeniden düşünmek için iyi bir fırsat oldu şimdilik atlatılmış görünen bu kriz."

Yazının tamamı için tıklayın.