Gündem

Murat Yetkin, Altılı Masa kulislerinde konuşulan KONDA anketini yazdı: Kılıçdaroğlu’nun oyu tek başına yüzde 58 mi?

03 Şubat 2023 10:47

Gazeteci Murat Yetkin, muhalefet kulislerinde, araştırma şirketi KONDA’nın, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı aday olması durumunda yüzde 58 ile kazanacağı” araştırmasının konuşulduğunu aktardı. Yetkin, “Altılı Masa kulislerinde konuşulan yüzde 58, tek başına Kemal Kılıçdaroğlu’nun değil, HDP desteği dahil, 'geniş muhalefet' potansiyelini anlatıyor. Burada anahtar, İyi Parti lideri Meral Akşener’in elinde” dedi.

“Bu iddiayı dillendirenlere göre Altılı Masa, Kılıçdaroğlu’nu aday gösterirse, örneğin HDP desteğine de ihtiyaç olmadan ilk turda cumhurbaşkanı seçilebilecek” diyen Yetkin’in aktardığına göre, KONDA yöneticisi Bekir Ağırdır, söz konusu anketle ilgili, “Düzenli anket yapıyor, bütün eğilimleri izliyoruz” dedi. Ağırdır, “Ama seçimden önceki perşembe günü dışında, abonelerimizden başka kamuoyuna açıklama ve raporlama yapmıyoruz. O nedenle hakkımızda kamuoyunda çıkan veriler hakkında doğru ya da yanlış yorumunda bulunmuyoruz” açıklamasını yaptı.

Ağırdır’ın, “Ama şunu görüyoruz ki geniş muhalefet ittifakı olmaksızın birinci turda kazanmak henüz mümkün görünmüyor” dediğini de aktaran Yetkin, şu değerlendirmede bulundu:

“Anlamı şu: Evet, KONDA anketi kendi bilgisi dışında Meclis koridorlarında yayılıyor ama yayıldığı kadarında dahi Kılıçdaroğlu’nun sadece Altılı Masa adayı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında yüzde 58 oy alacağına dair bir bilgi yok.

Burada anahtar ifade, 'geniş muhalefet ittifakı'. KONDA anketinde sadece Altılı Masa'nın değil, HDP dahil geniş anlamda muhalefetin yüzde 58-60 gibi bir potansiyeli görülüyor. Sızdığı kadarıyla KONDA araştırmasında görülen, kabaca yüzde 40 Cumhur İttifakı, yüzde 45 Altılı Masa ve yüzde 15 diğer muhalefetin oy potansiyeli bulunduğudur. Bu durumda yüzde 10-12 aralığında olduğu varsayılan HDP’nin desteği olmadan diğer iki ittifak da ilk turda yüzde 50+1’i tutturup seçilemiyor.”

Yetkin, "Bu durumda 14 Mayıs’ta yapılacak seçim, Meclis yapısını belirleyecek ama cumhurbaşkanı seçimi 28 Mayıs’a kalacak" öngörüsünü bildirdi.

Yetkinrepor.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.