Çevre

MUÇEV'in arkeolojik sit alanında ÇED raporunu beklemeden başladığı inşaata durdurma kararı

28 Ekim 2021 16:50

Muğla Marmaris'te arkeolojik sit alanı ve özel çevre koruma bölgesi içerisinde kalan Karacasöğüt’te, MUÇEV, ÇED raporunu beklemeden tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için inşaata başlamıştı. Mahkeme, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

MUÇEV’in Muğla’nın Marmaris ilçesi Karacasöğüt mahallesinde tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir’ kararının iptali davasında Muğla 3. İdare Mahkemesi ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Arkeolojik sit alanı ve özel çevre koruma bölgesinde yapılması planlanan proje için mahkeme, çevresel etki değerlendirme gerekli olduğunu belirtti.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin,  yaptığı açıklamada, “Şimdi görev Kaymakamlık ve Belediye kolluk güçlerine düşmektedir. Karar ivedilikle uygulanmalı, inşaat faaliyete izin verilmemelidir. Gerek bilirkişi raporu gerekse ‘yürütmeyi durdurma’ kararı sonrası Belediye MUÇEV yat limanı için verdiği ruhsatları derhal iptal etmeli, Karacasöğüt’le birlikte tüm Türkiye’nin rahat nefes almasını sağlamalıdır. Umarız bundan sonra yapılması planlanan her proje için belediyemiz halkı ve STK’ları bilgilendirir ve böylesi hatalı uygulamalara başvurmaz. Marmaris Kent Konseyi olarak çevre mücadelelerimize devam ediyoruz ve Sinpaş ile ilgili davamızın da aynı kararla sonuçlanacağına inanıyoruz. Bu mücadelelerimize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ÇED beklemeden inşaat başlamıştı

Proje için Muğla Valiliği tarafından 24 Eylül 2020’de ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı alındı. Marmaris Belediyesi, 60 yat bağlama kapasitesine sahip olan iskelenin 187 yat kapasitesine çıkarılmasının ÇED sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Belediye dava açmasına karşılık şirkete ruhsat vermesi sonrası MUÇEV, bölgede geçtiğimiz günlerde inşaat çalışmalarına başlamıştı. Mahkeme süreci devam ederken MUÇEV’in inşaata başlaması tepkilere neden olmuştu.