Dünya

Moskova tarafından atanan yetkili, işgal altındaki Ukrayna kentinin Rusya'ya bağlanması için referandum yapılacağını duyurdu

29 Haziran 2022 12:13

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın güneyinde Rus işgali altında olan Herson bölgesinin "Rusya'ya katılmak üzere oylama yapması" için hazırlıklar yapıldığı bildirildi.

Herson'da işgal sonrası Rusya tarafından kurulan Moskova yanlısı yönetimin yöneticilerinden Kiril Stermosov, "Bir referandum için hazırlanıyoruz ve bunu hayata geçireceğiz" dedi.

Stermosov, "Herson, Rusya Federasyonu'na katılmaya karar verecek ve tek devlet olarak varlıklarını sürdürecekler" diye konuştu.

Ukraynalı yetkililer, daha önce bu tür bir referandumun Rusya'da yerel seçimlerin yapılacağı 11 Eylül tarihinde gerçekleşebileceğini ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mayıs ayı sonunda Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğu ve güneyinde işgal ettiği bölgelerde yaşayan Ukraynalılara Rus vatandaşlığı almayı kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. 

Rus kuvvetleri işgal ettikleri Herson'da Moskova yanlısı bir "askeri-sivil" yönetim kurdu. Herson'da artık Ukrayna para birimi yerine Rus rublesi, Rus medyası ve Rus internet servisleri kullanılıyor.