Ekonomi

Moody's, Türkiye'de döviz mevduatlarının yıl sonunda yüzde 65'e ulaşmasını bekliyor

Moody's'in raporunda Fed'in faiz artışına gitmesi halinde gelişmekte olan ülkelerdeki dolarizasyonun yüksek olduğu bankalarda kredi risklerini tetikleyeceği ifade edildi

08 Şubat 2022 12:32

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa ülkelerindeki bankaların gelişmekte olan ülkeler arasında dolarizasyon etkilerine en yoğun maruz kalacak bankalar olacaklarına dikkat çekti. Kurum, Türkiye'deki döviz mevduatlarının 2022 sonunda toplam mevduatın yüzde 65'ine ulaşmasını öngördü. 

Rapora göre ABD'de faizlerin artması durumunda bankalar yerel para biriminin değer kaybı ve müşterilerin mevduatlarını azaltmaları gibi risklerle karşı karşıya kalabilir.

Moody's, dün yayımladığı raporda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri artırmasının büyük ihtimalle gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatarak bu ülkelerin para birimlerinin ve ekonomik büyümelerinin zayıflamasına yol açağını ve muhtemelen dolarizasyonun fazla olduğu bankalarda kredi risklerini tetikleyeceğini belirtti.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre Moody's analistleri "Bilançolarında büyük miktarda yabancı para kredileri ve mevduatları olan bankalar yerel para birimlerinde sert değer kaybı durumunda sorunlu kredilerde artış yaşanması, kârlılık ve likiditelerinde baskı oluşması ihtimaliyle karşı karşıyalar" diye belirtti.

"Türkiye'de dolarizasyonun yüzde 65 olması bekleniyor"

Raporda yer alan tahminlere göre yüksek enflasyonla ve kurdaki değer kaybıyla mücadele eden Türkiye'de de döviz mevduatın toplam mevduata oranının 2022 sonuna kadar yüzde 65'e yükselmesi bekleniyor. Türkiye'de döviz mevduatı 2020'nin sonunda yüzde 47, geçen yıl yüzde 63 seviyesindeydi.

Avrupa'da, Türkiye, Azerbaycan ve Belarus en fazla dolarizasyonun olduğu üç ülke konumunda.

Moody's, "Kur riskine karşı koruma altında olmayan yabancı para kredilerinin ödenmesi gittikçe zorlaşıyor ve mevduat sahipleri fonlarını çekmeye eğimli hale geliyor. Merkez bankalarının, bankaların dolar zararlarını kapatmak için yeterli rezervlerinin olmaması durumunda kriz döneminde yüksek dolarizasyon aynı zamanda finansal istikrara karşı tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı.