Ekonomi

Moody's Başekonomisti Zandi: Fed'den bu yıl 5 veya 6 faiz artırımı giderek daha olası hale geliyor

ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesine çıkmıştı

11 Şubat 2022 13:52

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, yaptığı açıklamada, ocak ayı enflasyonunun tahmin edilebileceği gibi güçlü geldiğini söyledi. Enflasyon verisinin bir kaç ay daha yüksek gelebileceğine işaret eden Zandi, Covid-19 salgınının hafiflemesiyle enflasyon oranlarının da düşeceğini kaydetti.

Zandi, Fed'in para politikasını daha hızlı normalleştirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu, Fed'in gelecek birkaç hafta içinde tahvil alımını sonlandıracağı ve mart ayı ortasındaki toplantısında kısa vadeli faiz oranlarını yükseltmeye başlayacağı anlamına geliyor. Bu yıl en az 4 faiz artışı bekliyorum, her seferinde 25 baz puan. Ancak bu yıl 5 veya 6 faiz artırımı giderek daha olası hale geliyor." dedi.

Mark Zandi, Fed'in uzun vadeli oranların yükseltilmesine yardımcı olmak için bu yaz niceliksel sıkılaşmaya da başlayacağını belirterek, bankanın faiz oranlarını tam istihdam ekonomisiyle daha tutarlı bir duruma getirmeye giderek daha fazla odaklandığını aktardı.

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley de enflasyondaki yeni zirvenin Fed üzerinde baskı yarattığını belirtti.

Artan ücretler, emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki gerilimlerin enflasyondaki yükselişe katkı sunduğunu aktaran Knightley, Fed'in agresif yanıt vermesinin gerekeceğini ve 50 baz puanlık faiz artışı beklentisinin arttığını kaydetti.

Knightley, Fed''den bu yıl 5 faiz artışı beklediklerine işaret ederek, bunun talep ve arzın daha iyi bir dengeye geçmeye başlamasına katkıda bulunacağını ifade etti.

ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesinde

Dün açıklanan ABD enflasyon verilerine göre ülkede enflasyon ocakta yüzde 7,5'e yükseldi. Söz konusu dönemde enflasyonun yüzde 7,3'e yükselmesi öngörülüyordu. (AA)