Gündem

Askerlikte yeni sistem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde

İlk taslak, Cumhurbaşkanı'na sunuldu

12 Şubat 2019 15:36

Milli Savunma Bakanlığı, yeni askerlik sistemine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, askerlikte yeni sisteme dair ilk taslağın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu kaydetti. 

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Binbaşı Nadide Şebnem Aktop, yaptığı açıklamada yurt içinde ve Irak’ın kuzeyinde yürütülen operasyonlar kapsamında üç haftada 56 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti. Aktop, "İlk taslak kabine toplantısında Cumhurbaşkanımıza sunuldu, çalışmalarımız diğer kurumlarla koordineli devam ediyor" dedi. 

FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini de kaydeden Aktop, son 7 ay içinde 1076 personelin açığa alındığı kaydedildi.

Askerlik düşecek mi?

Yeni askerlik sistemi ile askerlik süresi düşecek. Yeni sistemde 1 aylık eğitim süresi olacak. Bu sürede askerliğin tüm kuralları herkese öğretilecek. Ardından bedelli yapmak isteyenler bir ayın sonunda, istenilen ücreti yatırarak evinin yolunu tutacak.

Askerlere asgari ücret

Lise mezunları için ise 9 ya da 12 aylık bir askerlik süresi olacak. Eski sistemden farkı ise lise mezunlarının asgari ücret karşılığı görev yapması olacak

Tek tip askerlik nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyp Erdoğan, Yeni Askerlik Yasası ile ilgili şunları ifade ett: “Nihai noktayı henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor. Burada bedellyi bir kenara koyuyorum çünkü bedelli noktasında olay, şu anki uygulamanın hemen hemen aynısı şeklinde bir durum söz konusu. Özellikle 3, 6, 9'da mesela yedek subay olarak yapmadan tutun da astsubaya varıncaya kadar bütün bunların hepsinin bir değerlendirmesi şu anda yürütülüyor. Bana özet olarak verdikleri bilgilere baktığım zaman inanıyorum ki halkımızı, gençlerimizi çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistem inşallah getiriyor. Kısa zamanda da bunu zannediyoruz açıklarız.”