Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD heyeti ile Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge tesis edilmesi için yapılan görüşmelerin "olumlu ve yapıcı" geçtiğini ve görüşmelerin ilerleyen saatlerde tamamlanacağını söyledi.
Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Akar, görüşmelerle ilgili olarak "muhataplarımız görüşlerimize yaklaştı" ifadelerini kullandı.
Akar Türkiye'nin güvenli bölge hakkındaki taleplerinin koridorun 30 ila 40 kilometre arasında olması, koridorun ABD ile oluşturulması ve YPG'nin bölgeden çıkarılması olduğunu bildirdi. Milli Savunma Bakanı "ABD ile çalışmayı arzu ediyoruz, mümkün olmazsa gereken neyse yapacağız" dedi.
Fırat'ın doğusuna yapılması gündemde olan operasyon ile ilgili de konuşan Akar, "Planlarımız, hazırlıklarımız ve sahadaki birliklerin konuşlanması tamamlanmış vaziyette" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazar günü Türkiye’nin planlarını bölgedeki diğer aktörlerle paylaştığını ifade ederek, "Biz Afrin'e girdik, Cerablus'a da girdik, biz El Bab'a da girdik. Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya'yla da paylaştık, Amerika'yla da paylaştık. O bölgede güvenlik koridoru oluşmalı" açıklamasında bulunmuştu. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, dün Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı tek taraflı bir operasyonun “kabul edilemeyeceğini” söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullanmıştı.
22 Temmuz'da ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey heyetiyle birlikte Ankara'ya güvenli bölge konusunda görüşmeler gerçekleştirmeye gelmiş ve bu müzakereler de sonuçsuz kalmıştı. Karam, bu görüşmelerin ardından pazartesi günü başlayan yeni müzakerelerin de sonuçsuz kaldığını aktardı. Jeffrey, ABD’nin Türkiye’ye 5 ila 14 kilometre arasında bir güvenli bölge teklif ettiğini ancak Ankara’nın bu teklifi reddettiğini söylemişti.