Gündem

Millet İttifakı kazanırsa, Hasar Tespit Komisyonu nasıl çalışacak?

03 Mayıs 2023 16:08

Millet İttifakı’nın, cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılması halinde kurulmasını vadettiği Kamu Maliyesindeki Hasar ve Tespit Komisyonu’nun nasıl çalışacağının netleşti. Altılı Masa Kurumsal Reformlar Komisyonu üyesi Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, komisyonun kuruluş ve çalışma sürecine yönelik ayrıntıları anlattı.

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olacak şekilde Kamu Maliyesindeki Hasar ve Tespit Komisyonu kurulacağını belirten Şahinalp, “Komisyon, “Devlet Denetleme Kurumu, Maliye müfettişleri ve hesap uzmanları gibi isimlerden oluşacak” dedi. Komisyonun özel yetkilerle donatılacağını da kaydeden Şahinalp, şu bilgileri verdi:

“Kamu ihale sistemi, 20 yılda delik deşik edildi”

“İktidar tarafından 20 yılda delik deşik edilen kamu ihale sistemi, saydam olmayan özelleştirmeler ve KÖİ uygulamaları, Hazine'nin artan koşullu yükümlülükleri, Türkiye Varlık Fonu gibi paralel bütçe uygulamaları, Merkez Bankası rezervlerinin şeffaf olmayan usullerle satılması, kamu maliyesini saydam olmayan yükler altına sokarken, mali disiplin bozuldu. Önümüzdeki dönemde parlamenter sistem başta olmak üzere adeta her alanda yeniden yapılandırmanın zorunlu hale geldiği ülkemizde usulsüz ve keyfi uygulamalar nedeniyle kamu maliyesinde oluşan hasarın, hızla ve eksiksiz olarak tespiti bir zorunluluk haline geldi.”

“Özel inceleme ekibi oluşturulacak”

Geçmişteki yolsuzluk iddiaları da başta olmak üzere usulsüz ve kamuyu zarara uğratan uygulamaların ve işlemlerin araştırılması için Hasar Tespit Komisyonu kuracaklarını kaydeden Şahinalp, “Cumhurbaşkanına bağlı, kamu kurumlarından seçilmiş denetim personeli ve uzmanlardan oluşan geçici bir özel inceleme ekibi oluşturulacak. Ekip, ilgili kurumlardan veri ve bilgi temini noktasında tam yetkiyle donatılacak” dedi. Şahinalp, “Özel inceleme ekibi usulsüz ve keyfi uygulamalar nedeniyle meydana gelen kamu zararlarını, riskleri ve açık gizli tüm yükümlülükleri sağlıklı verileri hızla ve eksiksiz tespit ederek cumhurbaşkanına raporlayacak” ifadesini kullandı.

“Savcılığa suç duyurusunda bulunulacak”

Hazırlanan raporların cumhurbaşkanına sunulacağını, cumhurbaşkanının da Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendireceğini kaydeden Şahinalp, “Daha sonra raporlar, Meclis’e sevk edilecek ve yolsuzluklar komisyonu göreve çağrılacak. Sayıştay’a raporun bir örneği gelecek. Onlar da ilgili suçlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklar. Hangi ihale yapılmış, hangi ihalede nasıl bir yolsuzluk yapılmış? 20 yılın hesabı tek tek sorulacak” diye konuştu.